Irinej: Brižno sam pratio nedavne demonstracije u Banjaluci, potrebno je jedinstvo naroda

Datum:

Share post:

Srpski patrijarh Irinej ocijenio je da najnoviji pritisci u vezi s Kosovom treba da dovedu do snažnijeg jedinstva naroda i države u odbrani suverenih prava i integriteta, i poručio da je najvažnije da ne budemo malodušni i da se ne predajemo unaprijed.

U intervjuu za današnju Politiku, patrijarh napominje da jedinstvo, o kojem govori, ne bi trebalo da narušavaju unutrašnje razmirice.

Napominje, takođe, i da socijalni problemi i nezadovoljstvo koje postoji kod nekih slojeva društva ne treba da cijepa narodno biće, posebno, kako kaže, imajući u vidu istovremeno osnivanje još jedne albanske vojske sprečavanje snabdevanja srpskih ustanova, bolnica, škola i drugog na Kosovu i Metohiji.

Kaže da je, u tom smislu, s velikom brigom pratio nedavne demonstracije u Banjaluci, te ocjenjuje da su oni koji ne žele dobro Republici Srpskoj i srpskom narodu tada sigurno bili zadovoljni.

TESTNA REKLAMA

– Ne vidim da će biti koristi za narod ni od podsticanja na takve proteste u Beogradu i širom Srbije. Možda neko ne vidi ili ne želi da vidi, ali svi ti protesti jesu povezani – kaže patrijarh, ali istovremeno primjećuje da država i državni organi imaju obavezu da se više angažuju na stvaranju demokratske atmosfere, mira i saradnje u društvu, na rješavanju problema svih slojeva, “pogotovo onih koji svojim visokim obrazovanjem i znanjem treba da budu uzor svima”.

Kad je riječ o Kosovu, kaže da se još nada i moli za to da vođe država koje su svojim garancijama osnovale RS, prihvate činjenicu da srpski narod nikada neće odustati od Kosova i Metohije i da će “zajedno s Rusijom, našim drzavnim vođstvom i predstavnicima Albanaca usaglasiti rješenje po kome će oba naroda nastaviti da žive u miru”.

Patrijar kaže i da kad god je u mogućnosti boravi na Kosovu i Metohiji, te da tada ima priliku da čuje i vidi šta se događa Srbima, a to što se događa, kako navodi, većina srpskog naroda koja živi u drugim dijelovima Srbije i svuda po svijetu, ne moze ni da zamisli.

– Ne može da pojmi da kod naroda i sveštenstva postoji stalna strepnja za sutrašnji dan, za bezbjednost djece, kuće, svetinja.. – naveo je patrijarh.

S tim se, dodaje, srpski narod suočavao jos pod osmanskom vlašću, kasnije za vrijeme dva svjetska rata, tokom poluvijekovne vladavine komunista, ali za to smo i sami krivi, primjećuje, jer, kako kaže, udaljavali smo se od “Boga, Crkve, Srpstva”.

– Sve nam je bilo, a nekima je i danas, preče od Srpstva i Pravoslavlja – kazao je Irinej i poručio da je i u slučaju Kosova najvažnije da ne budemo malodušni i da se ne predajemo unaprijed.

zvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...