Irinej bački sprema ''svilen gajtan'' za episkopa zapadnoameričkog?!
Kako je sve počelo?

Datum:

Share post:

Sukob u pravoslavlju na relaciji Carigrad – Moskva odrazio se i na odnose unutar Srpske crkve. Za sada, epilog je da vladika bački Irinej za predstojeći Sabor priprema svilen gajtan za episkopa zapadnoameričkog Maksima.

Prolećni Sabor počinje u četvrtak, 9. maja, u manastiru Žiča, a potom se zasedanje nastavlja u Patrijaršiji u Beogradu. U protekla dva meseca u životu SPC odigrala se, grubo rečeno, do sada nezabeležena situacija. Površno posmatrano – rat saopštenjima između dvojice vladika – Irineja i Maksima. A zapravo, sukob generacija i stavova oko presudno bitnih stvari za SPC i njene vernike.

Na jednoj strani je vladika zapadnoamerički Maksim koji je simbol mlađe generacije episkopa koji umeju da komuniciraju sa naukom, sa savremenim svetom, koriste savremene tehnologije i što je bitno – pravoslavlje vide kao nešto što nadilazi uske nacionalne okvire. S druge strane, bački vladika Irinej, po potrebi i stara i nova škola, siva eminencija Crkve, autor raznih saopštenja, zaštitnik posrnulih poput Filareta, vladike Vasilija (Kačavende). Međutim, i episkop sa najviše funkcija u SPC i trenutno najmoćniji po broju glasova na Saboru.

Kako je sve počelo?
Na kraju, dogodilo se i to da jedan vladika odgovori episkopu bačkom Irineju ili kako se to češće opisuje u crkvenim kuloarima – neko se osmelio, usudio da odgovori bačkom… Kako je otpočeo događaj koji trenutno potresa SPC i imaće svoj nastavak na Saboru, ali i koji po svojoj važnosti nadilazi obojicu vladika?

TESTNA REKLAMA
episkop zapadnoamerički Maksim Episkop zapadnoamerički Maksim

Sve je počelo pismom Sinoda koje je sredinom maja upućeno carigradskom patrijarhu Vartolomeju. Osim opravdanog poziva da se još jednom preispita odluka o davanju autokefalnosti Ukrajini, Sinod je otišao i korak dalje od stava koji je dogovorio Sabor SPC. U dosta nespretno napisanom saopštenju, što nije smelo da se dogodi, peta tačka pisma izazvala je nejasnoće širom pravoslavlja. Napisano je da će SPC biti prinuđena da svom sveštenstvu preporuči da se kloni služenja ne samo sa Ukrajincima već i sa svima koji sa njima saslužuju. To jest, oni koji sa njima služe su i sami u raskolu. To praktično znači da srpsko sveštenstvo može da služi bukvalno samo sa Rusima. Zbog svoje nemuštosti sastavljeno pismo je i ne samo u Carigradu i grčkim krugovima doživljeno kao najava da se SPC pridružila Ruskoj crkvi u prekidu opštenja sa Carigradom.

Na takvo pismo je reagovao i vladika srpski. Episkop Maksim je naveo da takav stav izaziva smutnju u dijaspori jer tamo su pravoslavni različitih nacionalnosti, a da pravoslavna dijaspora pokušava sa mukom u igri tronova između Carigrada i Moskve da očuva jedinstvo. Vladika Maksim je praktično poručio da sa pozicije dijaspore otvoreno promoskovski stavovi nisu korisni jer ugrožavaju odnose sa Carigradskom crkvom u Americi, koja je tamo jaka i ugledna.

Primera radi, u Americi postoje parohije gde SPC nema crkvu, ali gde su Srbi, Grci i Rusi išli zajedno u neku od pravoslavnih crkava. Sada Rusi to neće, i gde god služe Grci, Rusi izbegavaju. Dakle, vladika Maksim je ukazao na realan problem kojim se urušava pravoslavlje u dijaspori.

Udarci ispod pojasa

Na to je usledio odgovor vladike bačkog, ali ne i samo saopštenje. A razmena stavova se pretvorila u udarce ispod pojasa. U roku od nekoliko dana po raznim eparhijama kružila je priča da je vladika bački navodno instruirao pobunu sveštenika u Americi i u zapadnoameričkoj eparhiji protiv tamošnjeg vladike. Stvari se dodatno komplikuju i sa pismom sveštenika iz SAD protiv vladike Maksima, koje je navodno potpisao vrlo uticajni u Americi protojerej Miloš Vesin. Maltene da se vladika smeni i pošalje na "lomaču" zbog svojih stavova. Međutim, otac Miloš Vesin se ubrzo oglašava i kaže da on to nije potpisao i da je sve nameštaljka i laž. Ostaje nejasno da li je pod nečijim uticajem pisao, a potom povukao, ili je pak neko u ime bitnog protojereja fabrikovao laži protiv vladike Maksima. Na takozvanim crkvenim sajtovima osvanuli su razni tekstovi protiv episkopa u zapadnoj Americi, a otišlo se dotle da ga nazivaju – "samoproglašenim potomkom majmuna". Time je pod nečijom veštom palicom aktuelizovan i problem od pre dve godine kada je vladika Maksim sa grupom profesora teologa potpisao stav da ne treba ukinuti Darvinovu teoriju. Profesori su izvukli deblji kraj, a pokušaj smene vladike Maksima sa mesta profesora na kome je radio vladika bački, sprečio je umirovljeni episkop Atanasije (Jevtić). Nije isključeno da bački pokuša na Saboru iznova da skloni mlađeg kolegu sa fakulteta, što nema veze sa stavovima već sa pokušajem osvajanja celog fakulteta.

Ko želi pad vladike Maksima?
Osim vladike Irineja i najverovatnije njemu potčinjenih vladika, tu su i artemijevci – raskolnici, odnosno sledbenici vladike Artemija, u čije vreme je kraden novac od donacija za preostale Srbe na KiM, sektaši i ultranacionalisti.

Vladika bački favorit Moskve
Vladika bački je u jednom trenutku uvideo da je njegova najsigurnija karta za tron SPC bliskost sa Moskvom. Praktično on je danas glavni njihov favorit za patrijarha i tako je još od svepravoslavnog sabora na Kritu. Bački je tada izveo manevar da se protivi učešću jer ne dolaze predstavnici Ruske crkve. Time je preuzeo mesto mitropolitu Amfilohiju koji je suštinski i iskreno najviše proruski orijentisan arhijerej, ali je podržao učešće na Kritskom saboru. Vladika Maksim je uslovno rečeno bliži Carigradu. U dosadašnjim napadima vešto je izvršen pokušaj satanizaje vladike kao carigradskog agenta koji hoće eparhiju da podvede pod Carigrad.

Šta kaže sinod?
Kada je reč o pitanju Ukrajine i odnosa Moskve i Carigrada, nema sumnje da će većina vladika podržati stav Sinoda. SPC ne treba otvoren sukob sa Carigradom u koji ga pojedine vladike vode, jer Srpska crkva može imati probleme ne samo u Makedoniji i Crnoj Gori. U sukobu dve velike patrijaršije – Moskovske i Carigradske, SPC treba da očuva svoj interes i patrijarh je mudro vodio Crkvu u ovom problemu.

Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Lazarević i Radić

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Lazarević i Radić

Direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević i predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“ Boško Radić bili su gosti portala Dešavanja...

SUTRA SMJENE U AD ’’GRAD’’ BIJELJINA – imenovanje novog direktora

U AD ’’Grad’’ Bijeljina ništa bolje, samo smjene... Kako saznaje portal Dešavanja u Bijeljini za ujutro (utorak, 16. avgust...

ĆORIĆ: “Radnik“ više nije “na koljenima“ (foto, video)

Predsjednik Fudbalskog kluba "Radnik" Bijeljina Nedeljko Ćorić rekao je danas da su u ovom klubu uspjeli da riješe...

MINISTAR PAŠALIĆ: Protivgradna zaštita ne može da izazove sušu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je zadovoljan radom Protivgradne preventive jer...