Ekipa portala „Dešavanja u Bijeljini“ razgovarala je sa odbornicom Republičke stranke Srpske Ivanom Stanišić povodom njene inicijative upućene Skupštini grada, da u dokument „Strategija razvoja grada Bijeljina (2024-2030)“ bude uvršten plan izgradnje zatvorenog bazena, s posebnim akcentom na iskorištavanje potencijala geotermalnih izvora koje Semberija posjeduje.

U intervjuu koji slijedi, Stanišićeva je pojasnila o kakvom bazenu je riječ, zbog čega je sa kolegama odbornicima odlučila da uputi ovu inicijativu, ali i o drugim idejama u vezi sa projektom zatvorenog bazena.

Dešavanja u Bijeljini: Gospođice Stanišić, u svom izlaganju na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta istakli ste da Bijeljina kao grad sa oko 115.000 stanovnika zaslužuje da ima zatvoreni gradski bazen. Koji su koraci da bi ta inicijativa postala stvarnost?

Ivana Stanišić: Grad Bijeljina je trenutno u fazi izrade nove Strategije razvoja za period 2024- 2030. godina. Zato je potrebno ovu inicijativu uvrstiti u navedeni planski dokument, kao prvi korak. To bi predstavljalo i strateško opredjeljenje Grada za ulaganje u sportsku infrastrukturu. Sljedeći korak je određivanje lokacije budućeg bazena, koja treba da bude uvrštena u sva planska dokumenta (urbanistički, regulacioni). Zatim slijedi izrada projekta za izvođenje, shodno i praćeno finansijskim budžetiranjem svih faza, a na kraju bi uslijedila faza izgradnje.

Dešavanja u Bijeljini: Ipak, pročitali smo u nekim vašim izjavama da spominjete termin “sportski bazenski centar”. Da li to znači da ne bi bio izgrađen samo jedan zatvoreni bazen, nego više njih?

Ivana Stanišić: Upravo tako. Naziv inicijative jeste “Izgradnja zatvorenog bazena”, ali mi smo detaljno analizirali sve aspekte i potrebe građana i došli smo do zaključka da bi to trebalo u budućnosti da preraste u sportski bazenski centar koji bi sadržao SPORTSKI BAZEN dimenzija 50×25 metara, BAZEN ZA RASPLIVAVANJE dimenzija 25×12,5 metara i DJEČIJI BAZEN dimenzija 7,5×6 metara. Veliki bazen bi bio licenciran i koristio bi se za održavanje takmičenja u plivanju, vaterpolo utakmica, treninga klubova. Sportski bazen bi, osim treninga i rasplivavanja, bio korišten za učenike, dok bi mali bazen mogao da služi za školu plivanja, aerobik i gimnastiku u vodi, programe za osobe sa invaliditetom i druge aktivnosti. U svakom slučaju, cilj je da građani imaju priliku da odu na bazen tokom cijele godine, a ne samo ljeti, da se bave sportom, a to im možemo omogućiti jedino razvojem infrastrukture.

Dešavanja u Bijeljini: Da li ste predložili lokaciju za izgradnju zatvorenog bazena?

Ivana Stanišić: Jedan od prijedloga je da sportski bazenski centar bude izgrađen u Dvorovima, zbog postojećih bušotina geotermalne vode, ali i lokacije otvorenih bazena. Međutim, to će tek biti tema rasprave u kojoj moraju da učestvuju i građani. Prednost Bijeljine i Semberije je u tome što leže na geotermalnim izvorima vode, pa možemo i tu opciju da uzmemo u razmatranje kada je riječ o tehničkim mogućnostima izgradnje. Važno je da taj bazen bude izgrađen po svim standardima, a o lokaciji će naravno konačnu riječ reći struka.

Dešavanja u Bijeljini: Javnosti je poznato da se u Banji Dvorovi godinama gradi zatvoreni bazen. Neke interesuje, ukoliko on bude završen skorije, zbog čega nam je onda potreban drugi zatvoreni bazen, odnosno sportski bazenski centar?

Ivana Stanišić: To je činjenica, ali pošto sam vrlo dobro upućena u dinamiku izgradnje i projekat, moram reći da je taj zatvoreni bazen u okviru hotela u Banji Dvorovi malog kapaciteta i da je prvenstveno namijenjen uslugama banjskog lječilišta i wellness centra. On neće nuditi sportske/rekreativne usluge, nego će se uglavnom koristiti u svrhe banjskog liječenja. Ipak, sportski bazenski centar kakav mi predlažemo, nudio bi mogućnost boravka mnogo više kupača u jednom trenutku, kao i mnogo više sadržaja. To je realna potreba drugog po veličini grada u Republici Srpskoj.

Dešavanja u Bijeljini: Šta kažu građani na vaš prijedlog? On je prihvaćen u Skupštini grada, kao i ostalih pet inicijativa vas i vaših kolega odbornika iz RSS, ali da li je to stvarna potreba stanovnika?

Ivana Stanišić: Odbornici su u stalnom kontaktu sa građanima i mi smo ovu inicijativu i pokrenuli na osnovu ankete koju smo prethodnih mjeseci sproveli. Da, jedan od zahtjeva je zatvoreni bazen jer mnogi žele da plivaju i treniraju i tokom jeseni, zime, proljeća, a da ne moraju da odlaze u okolne gradove u Srbiju ili u Federaciju BiH, gdje postoje zatvoreni sportski bazeni. Ovo je jedna realna potreba, ali i realna priča koju je moguće realizovati.

Dešavanja u Bijeljini: Hvala vam na razgovoru! Bilo je zadovoljstvo!

Ivana Stanišić: Hvala i vama što pratite rad odbornika i što u vašem mediju dajete prostor da govorimo o idejama za dobrobit svih građana Bijeljine!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име