Inspektorat Srpske: Predviđena i ZABRANA RADA zbog nepoštovanja mjera zaštite

Datum:

Share post:

Zakon o dopuni zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti stupio je na snagu danas i njime je definisano da se zabrana rada pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga u Republici Srpskoj, koji ne sprovode mjere zaštite, prvi put izriče na period od sedam dana, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.

U saopštenju se dodaje da u slučaju da pravno lice ili preduzetnik ponovi nepravilnost, zabrana se izriče u trajanju od 15 dana.

Zakonom o dopuni zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti, pojašnjavaju u Inspektoratu, dato je ovlaštenje nadležnim inspektorima da pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga zabrane rad ukoliko utvrde da se u objektu u kojem se obavljaju djelatnosti ne sprovode zaštitne mjere propisane aktima nadležnih organa u skladu sa zakonom, a čiji cilj je sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

"Zaštitne mjere odnose se na fizičku distancu, okupljanje u grupama većim od propisanih i ograničeno radno vrijeme", naglašava se u saopštenju.

Iz Inspektorata apeluju na poslovne subjekte da svoj rad prilagode trenutnoj situaciji, da se pridržavaju propisanih zaštitnih mjera i da prevenciju stave na prvo mjesto.

TESTNA REKLAMA

"Cilj inspekcije nije kažnjavanje, zabrana rada, niti represija, naročito imajući u vidu otežanu ekonomsku situaciju zbog ograničenja u radu poslovnih subjekata. Manje propuste otklanjamo izricanjem upravnih mjera, ali teži prekršaji se neće tolerisati. Zaštita javnog zdravlja je apsolutni prioritet u odnosu na interese pojedinaca", naglašavaju u Inspektoratu.

Posmatrano generalno, navode u Inspektoratu, može se konstatovati da su privredni subjekti u proteklom periodu pokazali odgovornost i da se pridržavaju propisanih preventivnih mjera, ali da nepovoljna epidemiološka slika u Srpskoj, ipak, ukazuje na činjenicu da pojedinci nisu dovoljno ozbiljno shvatili trenutnu situaciju.

Iz Inspektorata još jednom pozivaju privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera i da se ne izlažu riziku izricanja mjere zabrane rada.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...

AGRO SAVJET: Kako osušiti i čuvati origano

Sušenje origana nije zahtjevan postupak, ali je potrebno držati se određenih pravila sušenja. Origano je mediteranski začin intenzivnog mirisa...