Incko traži da Skupština Srpske ukine odlikovanja Karadžiću, Krajišniku i Plavšićki!

Datum:

Share post:

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko uputio je pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću u kojem praktično optužuje srpski narod da nosi kolektivnu odgovornost za ratne zločine počinjene tokom proteklog rata u BiH.
 
Incko u pismu ultimativno daje rok prvom čovjeku republičkog parlamenta da "do kraja aprila ove godine oduzme povelje s odlikovanjima dodijeljene, kako navodi u pismu, "osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje".

"Tim činom bi se ispravilo poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama i svim građanima BiH, ali i uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, a uklanjanjem kolektivne krivnje i eliminisanjem bremena prošlosti, cjelokupan narod bi se rasteretio i mnogo lakše kretao prema plemenitim ciljevima budućnosti, uključujući i pristupanje EU", navodi se u pismu.
Obraćam vam se da bih podstaknuo na preduzimanje napora u cilju ostvarivanja pomirenja u BiH, počinje Inckovo pismo, kao osnove za održivi mir, stabilnost i prosperitet u korist svih građana.

"Dana 24. oktobra 2016. godine Organizacioni odbor za obilježavanje manifestacije pod nazivom 25 godina rada NSRS dodijelio je posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima koja ste vi u svojstvu predsjednika NSRS uručili. Među nagrađenima su i svi bivši predsjednici NSRS i članovi prvog Predsjedništva RS Momčilo Krajišnik, Radovan Karadžić i Biljana Plavšić", navodi Incko.

Veličanje ratnih zločinaca, navodi se dalje, uključujući i u formi od 24. oktobra 2016. godine direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata, te šteti sjećanju na žrtve i njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH.

TESTNA REKLAMA

"Shodno tome, takve aktivnosti su neprihvatljive i onemogućavaju da BiH postigne napredak na putu ka punom provođenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir i pristupanju EU. Upravo suprotno, takvim djelovanjem se uskraćuje napredak, dodatno produbljuju nacionalne podjele i onemogućavaju mirovni napori", stoji u pismu.

Pored toga, kaže dalje šef OHR-a, želim da vas podsjetim da su se prema odredbama Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, vlasti RS obavezale da će "stvoriti na svojim teritorijama političke, ekonomske i socijalne uslove pogodne za dobrovoljni povratak i skladnu reintegraciju izbjeglica i raseljenih lica, bez davanja prednosti određenoj grupi".

"Uklanjanje table sa imenom Radovana Karadžića sa Studentskog centra u Palama 10. decembra bio je pravi korak u tom smjeru. Time se stvara izvanredna prilika da NSRS nastavi tim putem kako bi pokalaza političku zrelost, moralnu odgovornost i usmjerenost ka budućnosti, time što će odati počast žrtvama i ispraviti sramotu od 24. oktobra 2016. godine tako što će oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljene osuđenim ratnim zločincima, čime ćete se vi lično i institucija na čijem ste čelu staviti na pravu stranu istorije. S tim u vezi, dajem vam rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine", navodi se između ostalog u pismu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

AMD slučajno otkrio novu seriju Ryzen 7000 desktop procesora

Ne morate da čekate do jeseni da biste imali predstavu o tome kakvi će AMD-ovi Ryzen 7000 desktop...

AGRO SAVJET: Tikve sudovnjače

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu...

SERVISNE INFORMACIJE za 15. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...

U Bijeljini rođena JEDNA BEBA

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođena je jedna djevojčica. Broj rođenih i upisanih...