Imovina bijeljinskog ''Elvaka'' ide na doboš

Datum:

Share post:

Na nastavku izvještajnog ročišta za bijeljinski „Elvako“, koje je održano u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, izabran je petočlani Odbor povjerilaca te donesen zaključak da imovina ovog preduzeća ide na prodaju.
 

U petočlani Odbor povjerilaca izabrani su predstavnik razlučnog povjerica „Atos osiguranje“ Dragan Šumatić,  predstavnik Fonda za razvoj i zapošljavanje kojim upravlja Investiciono-razvojna banka (IRB) RS Vera Tešnjak, predstavnik Bobar banke u stečaju Saša Tanasić, te predstavnik jednog od manjinskih povjerilaca „Integra inženejringa“ Angelina Ivanović i predstavnik 155 radnika „Elvaka“ Miloš Pekić.

Prva sjednica novoizabranog Odbora povjerilaca na kojoj će biti izabran predsjednik odbora biće održana 4. februara.

Na početku izvještajnog ročišta punomoćnik „Atos osiguranja“ Aleksdandar Popović obavijestio je stečajnog sudiju o zahtjevu za posebno namirenje ovog razlučnog povjerioca u izvršnom postupku nad nekretninama firme „Elvako“ nad kojima je upisana hipoteka prvog reda u korist „Atos osiguranja“.

TESTNA REKLAMA

Stečajni upravnik „Elvaka“ Mlađen Petković obavijestio je stečajnog sudiju da nije mogao u ovoj fazi stečajnog postupka donijeti odluku o davanju saglasnosti za ostvarivanje posebnog namirenja nad nekretninama stečajnog dužnika, jer je u međuvremenu zakazan nastavak izvještajnog ročišta na kojem će se odlučivati o daljem toku stečajnog postupka.

S obzirom na to da se povjerioci na prethodnom izvještajnom ročištu nisu mogli izjasniti o prijedlozima stečajnog upravnika oko načina prodaje imovine „Elvaka“, jer nisu imali saglasnosti svojih pretpostavljenih, na ovom ročištu iskristalisan je jasan stav  kako da se pristupi unovčavanju imovine stečajnog dužnika.

Na zahtjev punomoćnika povjerilaca Bobar banke i IRB-a preformulisan je prijedlog  stečajnog upravnika i donesen je zaključak da se imovina stečajnog dužnika, opterećena založnim pravom, kao i ona koja nije opterećena hipotekama i zalogom, nekretnine, oprema, materijalne zalihe i rezervni dijelovi  prodaju usmenim javnim nadmetanjem po procijenjenoj vijednosti

Na svakoj narednoj licitaciji imovina će se prodavati po umanjenoj vrijednosti za 10 odsto, pod uslovom da se ne može prodati ispod 50 odsto procijenjene vrijednosti. U tom slučaju Skupština povjerilaca bi se ponovo sastala i odredila uslove dalje prodaje.

Zanimljivo je da je ovaj prijedlog podijelio povjerioce tako da je za bilo 54 odsto povjerilaca, dok su ostali bili protiv ovakvog načina prodaje.

Stečajni upravnik bijeljinskog „Elvaka“ Mlađan Petković rekao je ranije da se iz imovine koja čini stečajnu masu ne može očekivati značajnije namirenje povjerilaca te predložio da “Elvako” ide u likvidaciju i da se povjerioci namiruju prodajom imovine.

Među većim povjeriocima nalaze se, razlučni povjerilac „Atos osiguranje“ sa gotovo devet miliona KM i Fond za razvoj i zapošljavanje RS kojim upravlja Investiciono-razvojna banka RS (IRB) sa 6,5 miliona KM priznatih potraživanja.

Izvor: capital.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obilježena slava Grada Bijeljina (foto)

Grad Bijeljina danas je proslavio krsnu slavu Svetog Pantelejmona, zaštitnika Grada. U sklopu programa, prije prazničnog bogosluženja, prisutni su...

U septembru počinje izgradnja dva auto-puta u RS

Prvi radovi na auto-putu Prijedor-Banjaluka počeće 2. septembra, a petnaestak dana kasnije krenuće i izgradnja dionice Bijeljina-Rača, čime...

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...