Imenovan Savjet ministara BiH, čini ga SNSD, HDZ, SDP, NiP, NS i DNS

Datum:

Share post:

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je izglasan je novi Savjet ministara. Potvrđeni su svi predloženi ministri i zamjenici ministara.

Za ministre su glasala ukupno 23 poslanika, a za prostu većinu i potvrđivanje su im bila dovoljna 22 glasa ili 21 ukoliko među ostalim glasovima, pored onih koji su protiv, bude i suzdržanih. Protiv je bilo 19 zastupnika i nije bilo suzdržanih. Predložene ministre su dogovorili koalicioni partneri SNSD – HDZ – stranke proširene Trojke. Svima su pripala po tri mandata, a jedan ministar dolazi iz Pokreta za državu u RS Sevlid Hurtić.

HDZ je imenovao Davora Bunozu za ministra pravde i Dubravku Bošnjak za ministricu civilnih poslova, dok je Borjana Krišto predsjedavajuća Savjeta. Bunozin zamjenik je Elvir Mahmuzić iz SDP-a, a Bošnjakov zamjenik je Marijana Mojić iz Ujedinjene Srpske, koja je koalicioni partner SNSD-a. Krišto je za svoje zamjenike izabrala ministre Elmedina Konakovića i Zorana Tegeltiju.

Stranke proširene Trojke su izabrale Elmedina Konakovića (NiP) za ministra vanjskih poslova, Edina Fortu (Naša stranka) kao ministra komunikacija i prometa i Zukana Heleza (SDP) kao ministra odbrane. Zamjenik Konakovića je HDZ-ov Josip Brkić, koji je i do sada bio na ovoj poziciji, zamjenik Forte je Ognjen Janjić (DEMOS), a Helez ima dva zamjenika Slavena Galića (HDZ) i Aleksandra Goganovića (SNSD).

TESTNA REKLAMA

SNSD je uzeo ministarstvo finansija, sigurnosti i vanjske trgovine, a na te pozicije je postavio Zorana Tegeltiju, Nenada Nešića i Stašu Košarca. Zamjenik Tegeltije će biti Muhamed Hasanović (SDP), Nešićev zamjenik je Ivica Bošnjak (HDZ), a Košarca Ljiljana Lovrić (HNS), koja je i do sada bila na ovoj poziciji, kao i Košarac na svojoj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice će biti član Pokreta za državu iz RS Sevlid Hurtić, a njegova zamjenica bit će Duška Jurišić.

Ministre je prvo potvrdio CIK BiH, zatim su prošli provjere SIPA-e, nakon čega su njihova imenovanja došla u Parlament.

Većina je bila upitna s obzirom na to da je SNSD-ov ogranak iz Istočnog Sarajeva kazao da Nenad Nešić nema njihovu podršku. Međutim, čini se da su juče u Banjaluci uspjeli postići dogovor. Osim toga, oko Davora Bunoze se stvorila afera zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente Vlade Republike Hrvatske.

Prilikom današnje rasprave je SNSD-ov poslanik iz Istočnog Sarajeva je rekao da će ipak glasati za imenovanje jer ne može glasati pojedinačno, samo protiv Nenada Nešića. Zastupnik stranke Za nove generacije Zlatko Miletić je rekao da neće podržati ministre, ali i bez njega je većina bila zagarantovana. Protiv su bili naravno i poslanici iz DF-a, SDA, SDS-a, PDP-a.

Oni su ukazali na to da sigurnosne provjere nisu urađene kako treba, da predloženi ministri nemaju potrebno obrazovanje i kompetencije te da nemaju namjeru štititi institucije BiH i samu državu.

Najviše kritika je imao Nenad Nešić zbog sumnje u njegove kriminalne aktivnosti, ali kritike nisu bili pošteđeni ni preostala dva ministra koje je predložio Dodik – Staša Košarac i Zoran Tegeltija. Takođe je u fokusu poslanika bio i Zukan Helez zbog pravosnažne presude koju ima u dosijeu, a uredno je prošao provjere SIPA-e za ministra odbrane.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Želimir Nešković na obilježavanju Dana Republike Srpske u Cirihu (foto)

U hramu Srpske pravoslavne crkve u Cirihu danas je slomljen slavski kolač povodom praznika Svetog arhiđakona Stefana i...

ANALITIČARI: Šmit radi uzaludan posao, Srpska sve jača

Istoričar Aleksandar Raković smatra da prijetnje sankcijama Republici Srpskoj imaju za cilj da demonstracijom sile uplaši donosioce odluka,...

MILIČEVIĆ O AKCIZAMA: Nema tako visokog poreza koji može zadovoljiti apetite korumpirane vlasti

Nema bogate zemlje sa siromašnim stanovnicima i nema tako visokog poreza koji može da zadovolji apetite korumpirane vlast. ...

Zvezda i Vojvodina odali počast Mihajloviću, dresovi na poklom sinovima

Fudbalski klubovi Crvena zvezda i Vojvodina odali su počast Siniši Mihajloviću uoči današnjeg meča dva tima na startu...