Igranje video igara pomaže u razvoju karijere

Datum:

Share post:

Kakav je stvarni uticaj igranja online igara i zanimanja za karijeru i koliko jedno utiče na drugo zanimalo je istraživače Univerziteta Surrey koji su uz pomoć Game Academy proučili navike više od 16.000 igrača online igara poznatog imena, pola i zanimanja.

Naučnike je zanimalo kako bi nečiji hobi nekome mogao pomoći u planiranju karijere i profesionalnom osposobljavanju. Istraživanje je pionirsko jer se niko drugi dosad nije ozbiljnije pozabavio ovom temom.

Svako svoju igru igra

Istraživači su ispitali ponašanje igrača 800 najpopularnijih igara s platforme Steam i otkrili da su IT profesionalci i inženjeri najviše rješavali razne zagonetke koje su vjerojatno poboljšale njihove prostorne vještine.

Ljudi u menadžerskim ulogama pokazivali su najviše zanimanja za akcijske igre uloga u koje su uključene organizacijske i planske vještine, dok su inženjeri raznih struka najskloniji strateškim igrama koje često zahtijevaju rješavanje problema i prostorne vještine.

Uočene su i očite polne razlike: žene više vole igre za jednog igrača, dok muškarci preferiraju pucačine.

Stečene vještine

„U procesu zapošljavanja kompanije često previđaju najbolje kandidate jer organizacije u obzir ne uzimaju meke vještine (soft sklills) stečene neradnim aktivnostima, poput igranja na mreži“, ističu istraživači u radu objavljenom u časopisu Sage.

Oni su uvjereni kako bi se više pažnje trebalo posvetiti iskustvima kandidata u online igrama jer te stečene vještine mogu pomoći u razvoju vještina potrebnih za obavljanje posla.

Poslodavci, programeri i škole

Istraživanje ukazuje na to da bi poslodavci trebali više pažnje posvetiti razumijevanju online igara koje pomažu u razvoju profesionalnih vještina. Uz to, kažu stručnjaci, bilo bi dobro kad bi nalazi studije nadahnuli programere igara da dodatno porade na usavršavanju tih mekanih vještina u dizajnu svojih igara.

Nadalje, škole i sveučilišta trebali bi igre uključiti u nastavni plan i program kako bi se poboljšala usklađenost između učenja, karijernih težnji i izvannastavnog igranja igara.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PET MAGAZIN: Kako da znate da su dve mace ostvarile jaku vezu

Povezane mačke definišu se kao par mačaka koje su uspostavile blizak odnos jedna sa drugom. Neke povezane mačke...

Ni Japan više neće da trpi Apple-ov monopol

Nakon što je Evropska komisija primorala Apple da otvori iOS za eksterne prodavnice aplikacija u EU, izgleda da...

AGRO SAVJET: Vrijeme je da posadite jagode u saksije

Ljubitelji jagoda koji nemaju bašte ili dvorišta, mogu jagode za svoje potrebe da gaje i u saksijama kao...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...