HRVATSKI VETERANI traže zabranu nastupa pjevača iz Srbije

Datum:

Share post:

Zagrebačka zajednica udruženja hrvatskih veterana (HVIDRA) na čelu sa predsjednikom Antonom Tandarom, pozivaju na bojkot manifestacije Rujanfest zbog nastupa srpskih pjevača.

Oni traže zabranu nastupa onih koji su, kako kažu, za vrijeme "velikosrpske agresije" pjevali četničke pjesme i iskazivali podršku "velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku". 

 
 
 
 
Zagrebački veterani su, piše hrvatski portal Novosti, osudili postupak organizatora Rujanfesta, na kojem su zakazani nastupi i nekih izvođača iz Srbije, među kojima su Bajaga, Miroslav Ilić, Seka Aleksić, Željko Joksimović, Željko Samardžić i Slobodan Veljković – Coby.
 
Prema saopštenju HVIDRE, osim izbora pjevača smeta im i ovogodišnji slogan Rujanfesta.
 
"U glavnom gradu Lijepe naše, za čiji smo se suverenitet borili, organizatori, nekad kulturne glazbene manifestacije, odlučili su da ugoste srpske folk pjevače pod sloganom Pomakni svoje granice zabave", navodi se u saopštenju, prenio je hrvatski portal Novosti.
 
Najveći im je problem, navodi se, riječ "granica" jer ih podsjeća na devedesete "kada su dali svoju mladost, zdravlje i živote kako bi sačuvali granice svoje zemlje", pa dalje u obraćanju nastavljaju polemiku o istom pojmu.
 
"Danas, dvije decenije kasnije, u našoj metropoli organizatori pravdaju svoj gnusan izbor izvođača pod istim sloganom, pokušavajući pritom da pomjere naše kulturološke granice. Pozivamo naše sugrađane da nam se pridruže u bojkotu pjevača koji nisu s našeg podneblja, te takvim primjerom izraze svoje nezadovoljstvo, kako bi organizator ubuduće uzeo u obzir naše stavove i na našem Rujanfestu pozvao muzičare u okviru naših kulturnih, teritorijalnih i ideoloških granica", pišu zagrebački veterani.
 
Na kraju su, navodi se, pozvali i sve mjerodavne institucije da, kako kažu, rade svoj posao i "zabrane nastup pevačima koji su za vreme velikosrpske agresije pjevali četničke pjesme i iskazivali podršku velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku".
 
Istovremeno, Darko Fuček, organizator Rujanfesta, odgovorio je na zahtjev HVIDRA.
 
''Mogu samo reći kolegama iz HVIDRA-e da sam i ja '91. bio u uniformi i da mi je to tad bilo apsolutno normalno, ali danas 2019. mi je normalno da radim kao privredni subjekt, da plaćam porez, da ne kršim zakone Republike Hrvatske i da svi ti izvođači koji su ovdje na neki način su dozvoljeni i dostupni na tržištu'', odgovorio je Fuček.
 
Dodao je da Grad Zagreb nije finansijski pomogao organizaciji iako se na internetskim stranicama festivala navodi kao partner.
 
Uz Seku Aleksić, na Rujanfestu su još najavljeni i Miroslav Ilić, Željko Joksimović, Bajaga, ali i Maja Šuput, Plavi orkestar, Edo Maajka i Petar Grašo.
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: index.hr
 
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...