Hrvatske vlasti osudile na 15 dana zatvora Srbina, koji živi u SAD zbog objave slike Draže Mihailovića (foto)

Datum:

Share post:

Srbinu zatvor zbog objave „Tajmove“ slike Draže Mihailovića

Hrvatske vlasti osudile su na 15 dana zatvora Srbina, koji živi u SAD, zato što je na svom Fejsbuk nalogu objavio naslovnu stranu uglednog američkog magazina „Tajm“ iz 1942. godine sa likom Draže Mihailovića, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“.

„Veritas“ navodi da su prije nekoliko dana skoro svi mediji u Hrvatskoj objavili kao udarnu vijest da je policija u Kninu sprovela kriminalističku istragu protiv 55-godišnjeg muškarca sa prebivalištem u SAD zbog kršenja javnog reda i mira.

Mediji su, ne navodeći identitet uhapšenog muškarca, javili da je utvrđeno da je on tokom avgusta 2019. i jula 2021. godine na svom otvorenom profilu na društvenim mrežama, iz mržnje objavljivao sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Republike Hrvatske, pa mu je sud u Šibeniku odredio pritvor od 15 dana.

TESTNA REKLAMA

„Okrivljeni se zove Srboljub Popratnjak, a njegov krimen je što je objavio sliku Draže Mihailovića, i to onu iz magazina Tajm, iz čega bi se moglo zaključiti da su im i Amerikanci povredili nacionalna osjećanja“, navodi „Veritas“ pozivajući se na informacije koje su mu poslali iz Čikaga rođaci i prijatelji okrivljenog Srbina.

Druga objavljena slika je iz Četničkog Doma iz Indijane, blizu Čikaga i, kako ističu iz Čikaga, „ta organizacija i Četnički Dom legalni su u SAD-u i, čak štaviše, američka vlada ih smatra za saveznike iz Drugog svjetskog rata“.

„U pozadini te slike je Dražin portret na zidu. Usput, čovjek se zove i Srboljub, pa bi i njegovo ime isto moglo da vrijeđa nacionalan osjećanja Hrvata“, navode iz „Veritasa“.

Kako se ističe, Popratnjak na Fejsbuku nije ni direktno ni indirektno spominjao niti vrijeđao Hrvate, nijednom rečenicom, što se može vidjeti i iz njegovog profila.

Napominjući da je to već druga slična kazna nad Srbima porijeklom iz Krajine, „Veritas“ je ocijenio da je hrvatska vlast „našla efikasan način zaštite od eventualnog povratka mlađih generacija krajiških Srba na pradjedovska ognjišta“.

„Ovdje u Čikagu se i bivša predsjednica Hrvatske Kolinda slikala ispod Pavelićeve slike – to ne vređa nacionalna osjećanja Srba, Jevreja i Roma? I ne samo ona već i brojni hrvatski ministri, pa i premijeri prilikom posjete Americ!“, navodi se u mejlu iz Čikaga.

Naominje se i da je porodica Popratnjak svake godine iz Amerike odlazila u rodni kraj i da do sada nikada nisu imali porblema, „što znači da Srbi iz Krajine, kada odlaze tamo, uvjek mogu da očekuju slična iznenađenja“.

„Veritas“ ističe da je presudu Popratnjaku donijela sudija Prekršajnog suda u Šibeniku Mirjana Belamarić, na, kako su rekli Srbi povratnici u tom kraju „iznenađenje i kninskih policajaca, koji su ga hapsili i kriminalistički istraživali“.

Ista sudija je i tokom 2017. godine za isti prekršaj osudila i Srbina Mladena Lošića /46/ rodom iz Oćestova kod Knina, koji je iz Srbije, gdje živi kao izbjeglica od avgusta 1995. godine, došao da obiđe rodni kraj.

Njegov „grijeh“ je bio što je na svom profilu na Fejsbuku objavio tri fotografije, jednu na kojoj se nalazi sa još oko 30-40 osoba sa zastavom četničkog Ravnogorskog pokreta, drugu na kojoj je četnički vojvoda pop Đujić i treću na kojoj je srpski košarkaš Raduljica sa četničkom šubarom na glavi i kokardom sa „ćiriličnim natpisom“ – „Vrati se vojvodo na Dinaru ponovo“, za koji je dobio 16 dana zatvora.

Neupućeni u zbivanja u Hrvatskoj, navodi „Veritas“ na osnovu pomenutih presuda mogli bi izvući zaključak da se hrvatsko društvo žestoko obračunava sa svim pokušajima relativizacije i revitalizacije nekih totalitarističkih režima i sistema iz prošlih vremena, posebno Drugog svjetskog rata.

„Veritas“ napominje da upućeniji znaju da to nije tako, te da su, između ostalog društvene mreže preplavljene fotografijama ustaškog poglavnika Ante Pavelića i ostalih ustaških zločinaca, dok su Srboljubovom rodnom Kninu desetak dana prije njegovog hapšenja marširali „crnokošuljaši“ u prisustvu cijelog državnog rukovodstva.

„Da li je neko hapšen i odgovarao za takva /ne/djela? Ako i jeste, koliko nam je poznato, niko nije dobio zatvorsku kaznu. Izgleda da je hrvatska vlast preko slučajeva Popratnjak i Lošić našla efikasan način zaštite od eventualnog povratka mlađih generacija krajiških Srba na pradjedovska ognjišta“, zaključuje „Veritas“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini počelo ponovno brojanje glasova sa 13 izbornih mjesta

Gradska izborna komisija (GIK) Bijeljina počela je danas otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova radi pravilnog objedinjavanja utvrđenih...

Sastanak Izvršnog odbora RSS: Dokazali smo snagu, nastavljamo još jače

Republička stranka Srpske /RSS/ održala je večeras u Bijeljini sastanak proširenog Izvršnog odbora na kojem su analizirani rezultati...

“DESNA RUKA” Dodik o isključenju Igora Radojičića iz SNSD

NEKADAŠNJA “DESNA RUKA” Dodik otkrio šta misli o isključenju Igora Radojičića iz SNSD Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je...

Vukanović o rezultatima izbora: Kandidatura Vojina Mijatovića je bila plod dogovora s Dodikom

Nebojša Vukanović, lider liste Za pravdu i red, komentarisao je za Klix.ba izborne rezultate i poručio da je...