Hrvati bacaju jelke da neko ne bi pomislio da su Srbi

Datum:

Share post:

Juče je bio 6. januar, u "pravih" Hrvata katolika poznat kao dan kad se obvezno uklanja božićna jelka da ne bi neko pomislio da slave "srpski Božić".

Zbog toga je danas Karlovac bio zatrpan odbačenim jelkama, a skupljali su ih radnici Zelenila. Prikupljeni odbačeni borovi pretvoriće se u kompost.

 
 
 

"Mnogi danas vide svoje susjede kako nose bor (božićno drvce) i bacaju ga u smeće. I dok idete gradom vidite da je to praksa kod većine stanovnika u gradu. Stotine borova je bačeno na ulicama grada. Zar su hrvatski katolici toliko iskompleksirani da to rade samo da bi pokazali animozitet prema Srbima i sutrašnjem blagdanu Božića po julijanskom kalendaru? Čini se da jesu! Ta slika puno govori o našim vjernicima i duhu Božića kojeg su slavili", pisala je na svojim stranicama Župa svetog Josipa sa splitskog Mertojaka još 2011. godine.

"Nažalost, i  danas se govori o tome kako se bor mora maknuti, jer 'mi ne slavimo srpski Božić'. I ne daj Bože da imate bor i da svijetle lampice na pravoslavni Božić… smak svijeta, jer nije 'naš' Božić. To je tako žalosno i ništa drugo doli izraz najniže vrste vjerske netrpeljivosti", dodali su.

TESTNA REKLAMA

Osam godina kasnije ista slika na ulicama Hrvatske. Iako iz Crkve poručuju da bor ne morate micati do kraja januara.

"I danas možete u nekim crkvama primijetiti i ostavljanje božićnih ukrasa sve do blagdana Svijećnice. Upravo tako je u Poljskoj – obitelji drže bor sve do 2. mjeseca. Ne zaboravimo, oni su iste vjeroispovijesti kao i mi. Stoga poštujmo svoju vjeru i vjerske običaje i ne mijenjajmo ih da bi napakostili drugima ili pokazali svoju različitost i isključivost", poručili su iz Župe svetog Josipa.

Dodajmo tome da i u Vatikanu veliki bor i jaslice stoje tijekom cijelog januara.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: index.hr
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DANAS JE SVETI PANTELEJMON

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmitu...

Samsung značajno smanjuje proizvodnju telefona?

Finansijski stručnjaci širom sveta predviđaju globalnu recesiju, a tržište pametnih telefona počelo je već da se priprema za...

AGRO SAVJET: Krompir dosegao rekordne cijene

Visoke temperature i suša su umanjile prinos krompira, a cijena je blizu maksimalnog iznosa, dok su uljana repica...

SERVISNE INFORMACIJE za 9. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...