Sa blagoslovom NJegovog Preosveštenstva Episkopa zvorničko-tuzlanskog Gospodina G. Fotija, a u organizaciji Parohije čovićpoljsko-donjožabarske, grupa poklonika krenula je u subotu 28. oktobra 2023. godine put Sofije, kako bi sutradan u hramu Svete Nedjelje u prestonom bugarskom gradu prisustvovali Svetoj arhijerejskoj Liturgiji, u toku koje je obavljeno presvlačenje moštiju Svetog kralja Milutina. Svetu Liturgiju ovom prilikom služio je NJegovo Preosveštenstvo Episkop belogradčički Gospodin G. Polikarp, vikar NJegove Svetosti Mitropolita sofijskog i Patrijarha bugarskog Gospodina G. Neofita, uz sasluženje brojnog sveštenstva i sveštenomonaštva Bugarske i Srpske Crkve. Nakon Svete Liturgije uslijedila je litija sa moštima Svetog Kralja gradskim ulicama, a po povratku u hram Svete Nedjelje, koji se još naziva i hram Svetog Kralja, uslijedilo je presvlačenje moštiju ovog velikog hrišćanskog svetitelja. Svi prisutni vjernici dobili su po ikonu i parče stare odežde Svetog Kralja Milutina.

Hočasnici iz Donjeg Žabara, Čović Polja, Lončara, Obudovca, Brčkog i Bijeljine, obišli su nakon Svete Liturgije i druge sofijske svetinje i bogomolje, te su posjetili paraklis Svete Petke, rotondu Svetog Georgija, ruski hram Svetog Nikolaja, hram Svete Sofije, da bi svoje hodočašće završili posjetom sabornom hramu Svetog Aleksandra Nevskog. U svakom hramu hodočasnici su se kratko pomolili, otpjevali tropar svetitelju kojem je crkva posvećena i poklonili se brojnim svetinjama, česticama moštiju, čudotvornim ikonama koje se čuvaju u ovim divnim svetinjama.

Blagodarimo Bogu, Svetom Kralju Milutinu i našem Episkopu Fotiju, koji su blagoslovili ovo naše pokloničko putovanje, sa kojeg smo se vratili duhovno okrepljeni, sa molitvama u srcu i na usnama za jedinstvo pravoslavnih naroda.

Jerej Boško Maksimović, paroh čovićpoljsko-donjožabarski

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: eparhijazt.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име