HOĆE LI U SRPSKOJ BITI REFERENDUMA O NATO? Ovako je odgovorila ministarka Rešić

Datum:

Share post:

Ako dođe do referenduma o članstvu u NATO, da li će se provoditi na nivou BiH ili na nivou entiteta, odnosno da li će Republika Srpska i građani Republike Srpske imati mogućnosti da pitaju i odluče hoće li ili neće u NATO?

Tako glasi pitanje koje je poslanik SDS u Narodnoj skupštini Nedeljko Glamočak postavio Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS.

Međutim, umjesto konkretnog odgovora, Glamočak je od ministarke Lejle Rešić dobio doslovno citiranje članova Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, pa će morati sam da ih tumači.

– Članom 2. Stav 1. Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 42/10 i 46/10) propisano je:  „Referendum u Republici Srpskoj (u daljem tekstu: republički referendum) može se raspisati radi prethodnog izjašnjavanja  građana, u skladu sa ustavom – odgovorila je Rešićeva.

Dalje je kopirala član 3. Zakona kojim je propisano: „Na način utvrđen ovim zakonom građani iniciraju promjenu Ustava, te iniciraju, odnosno predlažu donošenje zakona, drugih propisa i opštih akata iz nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske (u daljem tekstu: Narodna skupština), opštine, odnosno grada, raspisivanje referenduma o određenom pitanju i podnose druge prijedloge u skladu sa Ustavom, zakonom i statutom (u daljem tekstu: građanska inicijativa).“

TESTNA REKLAMA

Nedeljko Glamočak

– Članom 10. stav 1. Zakona propisano je: „Narodna skupština odluku o raspisivanju referenduma donosi većinom glasova ukupnog broja narodnih poslanika“, dok je stavom 2. istog člana propisano: „Prijedlog za raspisivanje republičkog referenduma mogu podnijeti predsjednik Republike, Vlada Republike Srpske, najmanje 30 narodnih poslanika ili najmanje 10.000 birača“. Članom 11. Zakona propisano je: „Odluka o raspisivanju referenduma sadrži naročito: naznačenje teritorije za koju se referendum raspisuje, pitanje ili pitanja o kojima se građani izjašnjavaju i vrijeme sprovođenja referenduma – navela je Rešićeva.

Za kraj, Glamočaku je citirala i član 35. Zakona koji glasi: „Referendum je punovažan ako je na njemu glasala natpolovična većina građana koji imaju biračko pravo i koji su upisani u birački spisak. Referendumsko pitanje dobilo je podršku građana ako se za njega izjasnila natpolovična većina građana koja je glasala na referendumu.“

Prema slobodnom tumačenju, sve ovo bi trebalo da znači: Narodna skupština odlučuje hoće li u Srpskoj biti referenduma i na koje pitanje će građani da odgovaraju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...