Haškim osuđenicima iz Srbije na robiji najteže u Estoniji

Datum:

Share post:

Srbija će na Savjetu bezbjednosti, 17. jula, ponovo pokrenuti inicijativu da državljani Srbije osuđeni u Haškim tribunalom, a nalaze se na odsluženju kazne u drugim zemljama, robiju dosluže u domovini, potvrdila je ministarka pravde Nela Kuburović.

– Od trenutka donošenja odluke da u državama bivše Jugoslavije nema uslova za izdržavanje kazne prošlo je 25 godina i od tada smo postigli veliki napredak kada je riječ o sistemu za idržavanje krivičnih sankcija. Ako od pojedinih zemalja dobijamo zahtjeve da osobe srpskog porijekla, koje izdržavaju kaznu u njihovim zatvorima, budu prebačene ovdje, pošto ispunjavamo uslove, ne znam zašto se to ne bi moglo primijeniti i na haške osuđenike – kaže Kuburovićeva za Novosti.

Prema riječima ministarke, osim pritužbi osuđenih na tretman u Estoniji, do sada nije bilo primjedaba srpskih zatvorenika iz drugih zemalja.

Pozivajući se na nezvanična saznanja, Novosti pišu da Estonci prave ozbiljne probleme kad god srpski predstavnici razgovaraju sa njima o uslovima boravka Milana Martića, Dragomira Miloševića i Milana Lukića u zatvoru ili kada se obrate sudu u Hagu sa konkretnim zamerkama.

TESTNA REKLAMA

Predrag Milovančević, advokat Milana Martića kaže da je svaka država obavezna da vodi računa o ljudskim pravima svojih državljana, pa i kada su u zatvoru i dodaje da su Martić i Dragomir Milošević godinama u tom zatvoru i nisu napravili nijedan incident.

Novosti podsjećaju da su ranije pisali o odnosu zatvorske uprave prema srpskim zatvorenicima u Tartuu, koji je vrlo bahat i surov. Imaju izuzetno lošu zdravstvenu zaštitu. Kod ljekara ih vode vezane i u kavezu, dok ih pregledaju vezane su im ruke i noge. Pošto ne znaju estonski jezik, ne mogu da kažu doktoru kakve probleme imaju, a prevodioca nemaju.

Za svaki nesporazum šalju ih za kaznu u samicu. Tortura ide do te mjere da Estoncima, koji ne vole Ruse, smeta čak i to što srpski jezik, kojim trojica zatvorenika pričaju, liči na ruski, pa se i zbog toga prema njima neprijateljski odnose.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...

KMF Radnik Bijeljina ima još jednog reprezentativca

Da se u ekipi KMF Radnik MD Shop ozbiljno radi, to pokazuju rezultati u prethodne dvije sezone, ali...

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...

BIJELJINA: LISTA.BA te nagrađuje – osvoji iPhone 13 Max Pro, Televizor ili Tablet

www.Lista.ba  te NAGRAĐUJE SA: 1. iPhone 13 Max Pro, 2. Televizorom 40 inča Android, 3. Tabletom Lenovo 10 inča Ukoliko zeliš da...