Haška pravda: Srbima više od 900 godina zatvora, Bošnjacima i Hrvatima zajedno trostruko manje

Datum:

Share post:

Haški tribunal je, do sada, za ratne zločine na teritoriji BiH osudio 51 Srbina, na ukupno 758 godina zatvora.

Za zločine na istoj teritoriji, osuđeno je pet Bošnjaka na 41,5 godinu zatvora, i 18 Hrvata na ukupno 277 godina robije. Sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju donijele su sedam presuda na doživotne kazne zatvora, od kojih je šest pravosnažnih.

Svi osuđeni su Srbi, a posljednju je dobio prvi predsjednik Republike Srpske, Radovan Karadžić. Nisu bili tako strogi kada su sudili za zločine nad Srbima – četiri lica dobilo je ukupno 45 godina, a osuđena su trojica Bošnjaka i jedan Hrvat.

Haška statistika govori mnogo više od bilo kakve izgovorene riječi, poručuju iz Republičkog centra za istraživanje rata.

TESTNA REKLAMA

– Nijedan od ciljeva koji su zacrtani u osnovačkim aktima Haškog tribunala, isti taj Haški tribunal nije ispunio. A to je da svi budu privedeni pravdi, dakle, da odgovaraju za zločine. Znamo da svi nisu, već su samo sve Srbi odgovarali – kaže Milorad Kojić, predsjednik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Najblaža kazna koju je izrekao Haški tribunal je dvije godine zatvora, koju je dobio Amir Kubura, bivši komandant Armije BiH, i to zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja. Osim doživotne, najoštrija je na 40 godina zatvora, koju su dobili Srbi – Goran Jelisić i Milomir Stakić. Međunarodni krivični sud bio je projekat, a cilj mu je odavno otkriven, poručuje predsjednik Narodne skupšine Republike Srpske.

– Cilj je minimizirati nečiji uticaj na ratna dešavanja, a veličati nečiji drugi uticaj, prije svega Srba na građanski rat ovdje koji se desio ovdje u BiH – kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Što se tiče cijelog prostora bivše Jugoslavije, Srbi su osuđeni na 967 godina zatvora, a Bošnjaci i Hrvati zajedno na trostruko manju kaznu. Zanimljivo je i da je Slobodan Milošević odgovarao pred Međunarodnim krivičnim sudom, a Alija Izetbegović nije, iako je tužilaštvo svojevremeno tvrdilo da je bilo u fazi podizanja optužnice.

Optužbi su, između ostalih, oslobođeni Ramuš Hradinaj, Naser Orić, Ante Gotovina, Mladen Markač, iako je na stotine svjedoka govorilo o stravičnim zločinima koje su počinili. 14 Srba koji su osuđeni u Hagu nisu ni dočekali presude. Doživotnu kaznu zatvora dobio je i general Ratko Mladić, ali se čeka izricanje drugostepene presude. Čeka se i epilog ponovljenog suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću koje je pretresno vijeće 2013. oslobodilo optužbi.

Izvor: atvbl.com

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...