GUBITAŠ iz Loznice želi bijeljinsku “ŠEĆERANU“

Datum:

Share post:

Kompanija „Unimont“ iz Loznice, koja je zainteresovana za kupovinu bijeljinske „Šećerane“, poslovala je sa gubitkom, a računi su joj od 2016. do sada bili blokirani skoro godinu dana.
 

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je firma „Unimont“ bila blokirana od 2016. godine do kraja aprila ove godine ukupno 357 dana, odnosno skoro cijelu godinu, od toga u 2020. godini sedam dana u februaru.

 

Prema podacima iz bilansa uspjeha za 2018. godinu (za 2019. godinu još uvijek nema izvještaja) firma „Unimont“ imala je ukupan poslovni prihod od 278.000 dinara (6.620 KM), a rashod od 1.409.000 dinara (23.422 KM).

Neto gubitak te kompanije je na kraju 2018. godine bio 1.141.000 dinara (18.967 KM).

Kompanija „Unimont“ registrovana je u Lozinci, ima samo jednog prijavljenog radnika kod Poreske uprave Srbije i razvrstana je u „mikro pravno lice“.

Na koji način će finansirati akviziciju od osam miliona KM kod „Šećerane“, kao i dodatna najavljena ulaganja od preko 100 miliona KM nisu naveli u pismu namjere upućenom Okružnom privrednom sudu Bijeljina, stečajnom upravniku, Skupštini i Odboru povjerilaca „Šećerane“.

Naveli su da žele da preuzmu „Šećeranu“ u cjelosti, da će uplatiti 50.000 KM depozita, te 30 dana nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora i preostali iznos od 8.000.400 KM.

Na prostoru „Šećerane“ planiraju da grade ekološku termoelektranu.

 

Nema garancija niti drugih navoda i ekonomskih rješenja na koji način će sve finansirati.

Ponuđač pominje da posjeduju tehnologiju u čijoj su izradi učestovale kompanije iz Rusije, Njemačke i Austrije, bez dostavljanja dokaza ili ugovora o tome.

Pozivajući se na epidemiju virusa korona predložili su da se odlože dalje licitacije i prodaje „Šećerane“.

Odbor povjerilaca im je izašao u susret. „Glas Srpske“ objavio je prije nekoliko dana da je stopirana prodaja bijeljinske Fabrike šećera u stečaju, koja će ponovo na doboš čim bude ukinuto vanredno stanje u Republici Srpskoj.

Iz Odbora povjerilaca “Šećerane” su to obrazložili time da je onemogućen dolazak potencijalnim kupcima iz inostranstva.

U firmi „Pavgord“, koja je takođe zainteresovana za kupovinu „Šećerane“, smatraju da Odbor povjerilaca nije postupio u skladu sa postojećim zakonskim rješenjima jer je favorizovao „Unimont“ kojem je dao priliku da ponudu i dokumente dostavi „kada dozvole mogućnosti“, što smatraju otezanjem sudskog postupka te onemogućavanjem njih da učestvuje u licitaciji i kupovini.

Imovina “Šećerane” godinama je prodavana po cijeni od 10 miliona KM. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji za „Šećeranu“ nudi 6,9 miliona KM, za nju su bile zainteresovane i firme „Soltist“ i „Sarijel“ iz Turske, te „Niva“ iz Srbije, ali su te prodaje propale.

Skupština povjerilaca „Šećerane“ prošle godine donijela je odluku da se licitacije organizuju svakih 15 dana i da se cijena spušta za 500.000 KM, počevši od 9,5 miliona KM. Najniži iznos ispod kojeg neće padati cijena je sedam miliona KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Bijeljini obilježio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – Potrebno je afirmisati njihove kapacitete (foto)

Korisnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju Centra za socijalni rad u Bijeljini, druženjem sa gostima...

PREMINUO pukovnik Pavle Pajo Milinković prvi komandant Prve posavske brigade IBK VRS

U Rumi je u 75. godini preminuo pukovnik Pavle Milinković -Pajo, prvi komandant Prve posavske brigade Vojske Republike...

Crveni krst RS povodom Međunarodnog dana volontera, šalje poruku poštovanja i zahvalnosti volonterima i aktivistima (foto)

Obilježavajući 5. decembar – Međunarodni dan volontera, Crveni krst Republike Srpske posredstvom strukture koju čine 64 opštinske i...

NSRS, Odbor za predstavke u Bijeljini: Zadovoljavajuća bezbjednost i poštovanje prava u zavorima

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Zagorka Grahovac izjavila je danas da...