Povodom četvrtog jula – Dana borca, Gradska skupština SUBNOR-a i poštovalaca Bijeljina danas je organizovala polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima NOR – a i Crvene armije na Rači. Njegujući kulturu sjećanja, predstavnici brojnih antifašističkih organizacija i udruženja iz regiona odali su poštu za 1.700 poginulih partizanskih boraca na ovom području u Drugom svjetskom ratu.

Mihajlo Vidić, predsjednik SUBNOR-a i poštovalaca Bijeljina podsjetio je da se u Spomen – kosturnici nalaze posmrtni ostaci oko sedamsto partizanskih boraca koji su svojim herojstvom i otporom fašizmu utemeljili ideju slobodne Evrope. 

„Moderna Evropa počiva na idejama antifašizma, nacionalne, vjerske i rasne ravnopravnosti i slobode naroda. Na ovaj dan donesena je odluka o podizanju oružanog ustanka naroda Jugoslavije, čemu je prethodilo pristupanje Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu, organizovanje demonstracija 27. marta 1941. godine, Šestoaprilski rat i krah Kraljevine Jugoslavije. Nakon toga je Centralni komitet KPJ donio odluku o podizanju ustanka. Već sedmog jula 1941. godine buknuo je ustanak u Srbiji, nakon toga u Crnoj Gori i drugim republikama. Četvrti juli simbolizuje slobodarsku težnju naroda koji su živjeli na prostoru tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Komunistička partija Jugoslavije bila je organizator antifašističkog pokreta. U okviru partizanskih jedinica bile su zastupljeni pripadnici različitih socijalno – nacionalnih struktura. U NOR-u je najviše bilo učesnika iz reda zemljoradnika, radnika i napredne inteligencije“. U nacionalnoj strukturi najviše su bili zastupljeni predstavnici srpskog i hrvatskog i drugih naroda koji su dali značajan doprinos u slamanju fašizma“, istakao je Mihajlo Vidić.

Vidić je podsjetio da je prije godinu dana na Rači otkriveno i Spomen – obilježje poginulim priopadnicima Crvene armije, te da je veliki broj ruskih vojnika poginuo na ovim prostorima tokom oslobađanja evropskih zemalja od fašizma.

Na Rači je danas bilo prisutno i pet delegacija iz sremskih opština u Srbiji, kao i delegacije iz Vukovara i Srebrenika.

Rada Bata Korica, predsjednik SUBNOR – a Sremska Mitrovica, kaže da svake godine delegacija iz Sremske Mitrovice dolazi na Raču kako ne bi bili zaboravljeni Sremci koji su došli tokom Drugog svjetskog rata u Bosnu da se, zajedno sa svojom braćom i drugovima, bore protiv fašizma.

„Naša je dužnost i obaveza da to njegujemo i čuvamo. Zahvalni smo svima onima koji su dali svoje živote za slobodu koju danas imamo. Ne smijemo zaboravljati, jer se na pločama nalaze isklesana imena velikog broja sremskih boraca. Dobro bi bilo kada bi se na Domuz – skeli izgradilo jedno spomen – obilježje koje će nas podsjećati na to vrijeme i na borbu za slobodu“, kaže Rada Bata Korica.

Lazo Đokić, predsjednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko – sremske županije, potpredsjednik antifašista Hrvatske, kaže da je danas izuzetno važno zaustaviti sve pokušaje revizije istorije.

 „Sve ono što su radili naši preci treba našim potomcima prenositi na pravi način. Danas mnogi žele inkriminisati NOR u kojem su izginuli brojni partizanski borci i civili, samo zbog toga što su bili različite nacije, vjere ili političkih ubjeđenja. Zbog toga moramo njegovati kulturu sjećanja i našim potomcima permanentno ponavljati vrijednosti te antifašističke borbe. Mlade ljude još uvijek ne učimo dovoljno o svemu tome. Od devedesetih godina prošlog vijeka i u sistemu obrazovanja puno toga je ispušteno. Procesi koji su otpočeli na ovim prostorima od 1914. godine naovamo još uvijek nisu završeni, jer nismo dovoljno kroz udžbenike govorili o tome“, kaže Lazo Đokić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име