Gradska Boračka organizacija Bijeljina proslavila je danas krsnu slavu Sveta tri Jerarha, uz poruku da Republiku Srpsku treba čuvati i poštovati.

Danas je takođe obilježen Dan Boračke organizacije Republike Srpske, Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Dan 1. srpskog ustanka.

Predsjednik BORS, Radan Ostojić istakao je da je današnji dan izuzetno važan za sve borce i stanovnike Republike Srpske.

„Prije oblježavanja svakog značajnog datuma okupimo se ispred centralnog spomen obilježja, gdje položimo vijence, poklonimo se sjenama najhrabrijih među nama, koji su kroz istoriju ginuli za ideal slobode, za Republiku Srpsku u kojoj mi danas slobodno živimo, radimo i za koju se borimo. Naš je zavjet da sačuvamo Republiku Srpsku.

Ostojić je istakao da je Prvi srpski ustanak, 14.februar zapravo prekretnica i početak procesa oslobađanja od viševjekovnog ropstva od strane osmalijskog carstva, kao i početak obnove srpske države.

„Borci Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova još devedesetih godina su shvatili da samo jedinstveno i složno možemo stvoriti Republiku Srpsku i upravo smo mi ti koji smo svojim životima, svojim dijelovima tijela, svojom krvlju iscrtali njene granice i stvorili je“, rekao je Ostojić.

Boračka organizacija Republike Srpske će 14.februara obilježiti 31. godinu svog postojanja.

„Stvorena je 1993. godine, samo godinu dana je mlađa od Republike Srpske. Stvorili su je ljudi koji su sa puškom u ruci stvarali Republiku Srpske i Boračka organizacija Republike Srpske je sigurno jedan od najčvršćih stubova na kojim stoji danas Republika Srpska. Obaveza i programski ciljevi Boračke organizacije Republike Srpske su da brane Republiku Srpsku, da njegujemo tradicije proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata i da se borimo za što bolji statusni i materijalni položaj Boračke kategorije“, ističe Ostojić.

Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske Boračke organizacije Grada Bijeljina, rekao je da su se i danas okupili prvenstveno da se poklone žrtvama.

„Danas obilježavamo krsnu slavu Gradske Boračke organizacije i Dan boraca Vojske Republike Srpske. Veliki broj boraca je danas sa nama, hvala Bogu, još uvijek nas ima sasvim dovoljno i još uvijek smo spremni da čuvamo našu tradiciju i tekovine našeg Odbrambeno-otažbinskog rata“, rekao je Stevanović.

Kada je riječ o položaju boraca, Stevanović ističe da uvijek postoje problemi, ali da se konstantno radi na poboljšanju.

„Sigurno da veliki broj boraca živi sasvim dovoljno dobro, jedan dio boraca je u lošoj materijalnoj situaciji, ali mi svaki dan pokušavamo da im bilo koji način pomognemo“, rekao je Stevanović, te dodao da su svi prisutni, izuzetno ponosni na Republiku Srpsku i uvijek su spremni da je brane do kraja, te da neće dozvoliti nikakvom stranom faktoru da je urušava na bilo koji način.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име