Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović danas je upriličio prijem za pobjednike Festivala „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ u kategoriji „Znanje“ i najmlađe učesnike Festivala.

Takmičenje je provedeno u pet kategorija – narodne igre (u omladinskoj i dječijoj konkurenciji), narodno pjevanje (vokalni solista, duet, izvorna etno vokalna grupa), sviranje instrumenata – dvojnice, frule, šargija, violine, trube i gusala, sportske igre –  ekipno takmičenje u disciplinama skok udalj, skok u vis, držanje glavice kupusa i nadvlačenje konopca, kao i u kategoriji znanje (takmičile su se četvoročlane ekipe učenika do devetog razreda osnovne škole).

Pobjednik Festivala je ekipa Dvorova, koja je, sa osvojenih 120 poena, svojoj mjesnoj zajednici donijela novčanu nagradu u iznosu od 300.000 KM, namijenjenih za unapređenje kvaliteta života u mjesnoj zajednici.

Velino selo, kao nagradu dobilo je obnovu škole, a Velika Obarska računar.

U kategoriji narodnih igara neprikosnovena je bila ekipa iz Janje, koja je osvojila prvo mjesto i u kategoriji omladinskih i dječijih kulturno-umjetničkih društava. Ova titula je ekipama u obje kategorije donijela po 3.500 KM kao nagradu.

Na drugoj poziciji su se našli omladinci folkloraši iz KUD-a „Crnjelovo“, što je rezultiralo nagradom od 2.500 KM, a na trećoj KUD „Dvorovi“, koji je u kategoriji dječijeg folklora bio drugoplasirani i tom prilikom osvojio 2.500 KM, dok su istoj kategoriji na trećem mjestu bili mali umjetnici iz Velike Obarske. Oni su nagrađeni sa 1.500 KM.

U narodnom pjevanju najbolja je bila etno-grupa „Đerdan“ iz Janje, koja je osvojila 2.000 KM. Drugo mjesto i 1.000 KM pripalo je Nikoli Stjepanoviću iz Dragaljevca, a treće Nataši Cvijanović iz Dvorova koja je osvojila 500 KM.

Svoje vrhunsko umijeće u sviranju dvojnica dokazao je Lazo Stjepanović koji je osvojio prvo mjesto, dok su Veselin Mićić kao predstavnik Ujedinjenih sela i Rada Nikolić iz Amajlija zauzeli drugo, odnosno treće mjesto.

U sviranju frule najbolji je bio Veselin Mićić iz ekipe „Ujedinjena sela“. Lazo Stjepanović iz Dragaljevca bio je drugi, a Simo Bošnjaković iz Crnjelova i Jovan Kojić iz Broca podijelili su treću poziciju.

Ujedinjena sela imaju i najboljeg umjetnika u sviranju šargije – Radeta Lukića. Jovo Gavrić iz Patkovače bio je drugi, dok je Dragan Petrović iz Glogovca zauzeo treće mjesto.

Ovogodišnji pobjednici u sviranju harmonike su Vasilije i Radiša Blagojević iz Amajlija, dok su vicešampioni Branko Mićić i Milan Bojanić iz Janje. Na trećem mjestu se našao Đorđe Lukić iz Ujedinjenih sela.

U sviranju instrumenta po izboru najbolji je bio Vukan Đuka iz Dvorova, zatim Nikola Stjepanović iz Dragaljevca, odnosno Boban Blagić iz Velike Obarske.

Što se tiče sportskih igara, u skoku udalj poredak je sljedeći – Velika Obarska, Dvorovi, Međaši. U skoku uvis najbolja je bila ekipa Amajlija, potom slijede Velika Obarska i Dragaljevac.

Ekipa iz Patkovače bila je najuspješnija u držanju glavice kupusa. U istoj kategoriji ekipa Zagona bila je druga, a Dragaljevca treća.

Dvorovi, tj. njihova ekipa, su pokazali da su najjači u nadvlačenju konopca. Slabiji od njih su bili Dragaljevac i Ujedinjena sela.

Najbolja u znanju je bila ekipa iz Velinog Sela, koja je, zahvaljujući ovoj velikoj pobjedi, svojoj školi obezbijedila kompletno renoviranje. Ekipu najboljih činili su Jelena Ivković, Valentina Simić, Danilo Savić i Miljan Krstić.

Drugo mjesto u znanju zauzeli su osnovci iz Velike Obarske – Nikolina Stojanović, Mile Jović, Igor Panić i Dragan Senić – a treće učenici Osnovne škole „Dvorovi“ – Katarina Đokić, Tea Novak, Dunja Dimitrić i Sara Sofrenić.

Festival „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju” ranije je bio jedan od najpoznatijih brendova Semberije, a poslije višegodišnje pauze, ove godine je potvrdio da će to biti i u budućnosti – kao temelj oživljavanja i očuvanja naših sela, kulture, tradicije i društvenog života u seoskim mjesnim zajednicama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име