GRADONAČELNIK PETROVIĆ U POSJETI ŠKOLAMA: Učenici su naši najbolji ambasadori (foto)

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, povodom početka nove školske godine, danas je posjetio Muzičku školu „Stevan Stojanović Mokranjac“, Tehničku školu „Mihajlo Pupin“, Ekonomsku školu i osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ u Velikoj Obarskoj i „Ćirilo i Metodije“ u Glavičicama.

Gradonačelnik Petrović je đacima poželio zdravu i uspješnu školsku godinu, sa željom da i dalje služe na čast i ponos svojim roditeljima, nastavnicima i čitavom gradu, a prosvjetnim radnicima da istraju u obavljanju svog plemenitog, ali nimalo lakog poziva.

“U školama se vidi opredjeljenost da se učenicima stvaraju što bolji uslovi ua obrazovanje, a vidi se i entuzijazam profesora da svoje znanje na što najbolji način prenesu našim učenicima koji su naši najbolji ambasadori i naša sadašnjost i budućnost”, rekao je Gradonačelnik za portal Dešavanja u Bijeljini.


Gradonačelnik Petrović u Muzičkoj školi “S.S.Mokranjac”

Razgovarajući sa nastavnicima u Muzičkoj školi, Gradonačelnik je rekao da se priprema tenderska dokumentacija za nabavku koncertnog klavira, kako bi se u Bijeljini mogli organizovati koncertni događaji na kojim bi učestvovali najbolji pijanisti i gdje bi Bijeljina mogla, kako kaže, da parira Parizu, Londonu…

Osnovna škola u Velikoj Obarskoj, koju je Gradonačelnik obišao, pored problema fiskulturne sale, ima i problem prokišnjavanja krova čije otklanjanje zahtjeva investiciju od približno trideset hiljada konvertibilnih maraka i da može on može biti rješen u toku godine.


Gradonačelnik Petrović u Osnovnoj školi “P.P. Njegoš” Velika Obraska

Treća poredu bila je Tehnička škola kojoj su potrebne nove radionice za izvođenje praktične nastave.

“Zbog enormnog rasta cijena građevinskog materijala vrijednost radova sada premašuje ranije procijenjenu vijednost radova te će premašiti budžetski okvir te javne nabavke, tako da će Grad raspisati novu javnu nabavku za te radove, a njihovo izvođenje će biti nastavljeno u toku ove godine. Jedno od odjeljenja prvih razreda u Tehničkoj školi ima pet učenika generacije i 26 vukovaca. Takvi đaci zaslužuju bogat profesorski kadar koji će ih usmjeriti ka fakultetima, da postanu dobri inženjeri, još bolji ljudi i najbolji ambasadori našeg grada gdje god da se budu pojavljivali”, istakao je Petrović.


Gradonačelnik Petrović u Tehničkoj školi “M. Pupin”

Duško Đurić, direktor Ekonomske škole u Bijeljini i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola, kaže da su zadovoljni načinom realizacije i početkom školske godine s obzirom na dovoljan broj upisane djece.

“Nije velika oscilacija u broju djece koji upisuju prvi razred. To je polazna osnova koja određuje dalje segmente obrazovnog procesa. Većina škola je u većem dijelu realizovala sam plan upisa i možemo biti zadovoljni. Kada pričamo o izazovima koje srednje škole imaju pred sobom – jedan dio smo riješili tokom raspusta, a to su prostorije i dovoljan broj nastavnog osoblja koji su stručno zastupljeni po školama za obavljanje nastavničkog posla. Na Aktivu dikretora smo pokušali i većim dijelom riješili višak radnika, tako da mogu reći da su škole spremno ušle u početak nastavne godine. Pitanje o kom svakako treba voditi računa je pitanje epidemije, na koje smo spremni ukoliko bude potrebe da ga rješavamo”, rekao je Đurić za portal Dešavanja u Bijeljini i rekao da su jedino Ekonska i Tehnička škola uspjele da realizuju ambiciozni plan od šest odjeljenja prvih razreda sa 24 učenika.


Gradonačelnik Petrović u Ekonomskoj školi

Sve škole, pa tako i srednja ekonomska, susreću se sa određenim problemima i izazovima u radu. Ekonomska škola za grijanje koristi mazut, odnosno lož ulje koje, kao i drugi energenti, prati skok tržišnih cijena. Ovakav problem imala je i osnovna škola u Brocu, a njegovo otklanjanje omogućila je donacija švajcarskog Karitasa. Gradonačelnik Bijeljine je najavio da će ovaj problem Ekonomske škole kandidovati kao projekat sa istovrsnim rješenjem da bi u budućnosti imali sistem grijanja koji će biti ekonomski i ekološki prihvatljiviji.

“Izazov za sve škole je, svakako, zimski period – kako pronaći sistematsko rješenje za sve obrazovne institucije i riješiti individualne probleme. Ekonomska škola je u posebnom riziku, jer se mi grijemo na lož ulje, a to je energent čija je cijena na tržištu značajno porasla.  Pohvaljujem inicijativu Gradonačelnika da obiđe obrazovne ustanove i na licu mjesta vidi probleme sa kojima se suočavaju”, naveo je Đurić.


Gradonačelnik Petrović u Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije” Glavičice

Ove školske godine su po prvi put svi osnovci dobili besplatne udžbenike. Nabavku udžbenika od prvog do četvrtog razreda finansiralo je resorno Ministarstvo, a za nabavku udžbenika od petog do devetog razreda, iz budžeta grada Bijeljina izdvojeno je milion i trideset i šest hiljada konvertibilnih maraka.

“Sa zadovoljstvom mogu da najavim da će Grad Bijeljina nastaviti da izdvaja sredstva za kupovinu udžbenika, jer vjerujemo da je znanje osnovni preduslov napretka svake zajednice, a opet, potrudićemo se da se okrenemo i nabavci udžbenika za učenike srednjih škola iako nećemo da se bavimo velikim obečanjima”, zaključio je Petrović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Ove školske godine u osnovnim školama na području Grada, upisano je 909 učenika u prvi razred, što je za 51 više u odnosu na broj upisanih prvačića na početku prošle školske godine. Nakon junskog i julskog upisnog roka u srednje škole sa sjedištem na području Grada upisan je ukupno 841 učenik. Ostalo je 111 slobodnih mjesta u srednjim školama, nakon oba upisna roka, od čega sedamdeset jedno u zanimanjima četvrtog stepena i četrdeset u zanimanjima trećeg stepena.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mirić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...