Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine

Gradonačelnik Grada Bijeljina, Ljubiša Petrović, danas je održao konferenciju za medije. Teme konferencije su bile početak isplate odštete za štetu nastalu na poljoprivrednim gazdinstvima i kućnim objektima tokom olujnog nevremena prošle godine, uvođenje subvencija za kupovinu stanova za mlade bračne parove, objavljivanje konkursa za sportske stipendije, objavljivanje javnog poziva za ZEV-ove za sufinansiranje izgradnje dječijih igrališta i objavljivanje javnog poziva za sufinansiranje kupovine toplotnih pumpi za ZEV-ove i individualna domaćinstva.

Na pres konferenciji su se javnosti obratili pored Petrovića i Sreten Vučković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu po ovlaštenju Gradonačelnika Bijeljine kao i savjetnik Radoslav Ostojić.

Petrović je najavio da će danas početi isplata novčanih sredstava koja su obezbjeđena za sanaciju koju je uzrokovalo prošlogodišnje olujno nevrijeme.

“Sada trenutno dok traje ova pres konferencija Odjeljenje za finansije, doznačava 1.030.000 KM prema 580 poljoprivrednih proizvođača koji su pretrpjeli štetu u iznosu od preko 920.000KM. Odeljenje za finansije doznačava i iznos od 105.000 KM za 136 domaćinstava gdje su se dogodile štete na stambenim objektima, odnosno prevashodno na kućama prilikom olujnog nevremena”, rekao je Petrović, te dodao da nijedna lokalna zajednica u Republici Srpskoj nije isplatila sredstva kao što je Grad Bijelijna, koji je preuzeo odgovornost da isplati 50% odštete.

VUČKOVIĆ: Danas počinje isplata sredstava za sanaciju štete od prošlogodišnje oluje (video)

Petrović je takođe naveo da su 19. avgusta prošle godine uputili i izvještaj o stanju elementarne nepogode uzrokovane olujnim nevremenom ka vladi Republike Srpske i ka Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, ali da od navedenih institucija niko nije isplatio ni 25%.

“Mi smo predali svu dokumentaciju i ka Vladi Republike Srpske i Savjetu ministara Bosta i Hercegovine, međutim do današnjeg dana nije bilo isplate. Ovo je prilika da još jednom pitamo kada će Vlada Republike Srpske i Savjet ministara Bosne i Hercegovine to uraditi, jer mi smo pitali u više navrata i odgovora nismo dobili”, kaže Petrović, te dodaje da će spiskove 580 poljoprivrednih proizvođača koji su pretrpjeli štetu od olujnog nevremena i 136 domaćina koji su pretrpjeli štetu na stambenim objektima, objaviti na zvaničnoj internet stranici Grada, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Na današnjem presu, Gradonačelnik je takođe naveo da će uputiti u proceduru i odluku o subvencionisanju rješavanja stambenog pitanja za mlade bračne parove sa područja Bijeljine, a po uzoru na druge lokalne zajednice u Srbiji. Detalji će biti objavljeni u sklopu Javnog poziva koji će biti prestavljen javnosti nakon objavljivanja odluke.

RADOSLAV OSTOJIĆ: Javni pozivi za ZEV-ove za sufinansiranje izgradnje dječijih igrališta i za sufinansiranje kupovine toplotnih pumpi za ZEV-ove i individualna domaćinstva (video)

“Mladi bračni par za rješavanje svog stambenog pitanja imaće mogućnost izdvajanja subvencije sa nivoa grada u iznosu do 10.000KM”, kaže Petrović.

Još jedna odluka koja će biti upućena u proceduru jeste Pravilnik o uslovima i kriterijumima za davanje sportskih stipendija, gdje će se na osnovu objave odluke raspisati Javni poziv, imenovati komisija koja će se sastojati i od eksternih članova i od internih članova u Gradskoj upravi grada Bijeljina. Na osnovu mišljenja i nalaza komisije, Grad će nagraditi najbolje stipendiste kako to komisija i sama odluka propisuje.

“Zaista nam je cilj da po pitanju svih ovih sportskih stipendista prema rezultatima koje su ostvarili kao stipendisti, tokom svoje sportske karijere, da budu svakako i nagrađeni, da im to bude motiv i motivacija za dalje kako da postanu još uspješniji, još prepoznatljiviji i da taj način budu još bolji ambasadori našeg grada”, kaže Petrović.

Na pitanje novinara portala Dešavanja u Bijeljini da li je Grad Bijeljina dobio Nacrt izvještaja o sprovedenoj finansijskoj reviziji za 2023.godinu i kakav je zapravo Nacrt, Petrović nije dao jasan odgovor, iako je, kako kaže, odlično pitanje.

“U prvih sdam mjeseci ove godine nas su posjećivale mnogobrojne revizije i mnogobrojne inspekcije. Vjerujem da smo u najvećem procentu i obimu najviše kontrolisana jedinica lokalne samouprave u cijeloj Republici Srpskoj, možda i u Bosni i Hercegovini. I da smo jedna od veoma veoma rijetkih jedinica lokalne samouprave koja je ostala bez rebalansa budžeta prošle godine. U cilju mnogobrojnih pritisaka, prevashodno političke prirode, onda gro inspekcije, gro kontrola dolazi kod nas. Jedna u nizu je i posjeta Glavne službe za reviziju Republike Srpske, Nacrt izveštaja koji smo dobili i na taj Nacrt naše primjedbe, odnosno na način kako mi vidimo situaciju povodom revizionog nalaza i u skladu sa tim, naprosto, Glavna služba za reviziju je i ranije posjećivala našu Gradsku upravu grada Bijeljine. Neka one rade svoj dio posla, mi ćemo raditi naš dio posla iz okvira naših nadležnosti i prava i obaveza koje nam svakako zakonski i podzakonski akti nameću i mogu da kažem da smo mi i za naredni period i dalje spremni da nas posećuju gomila revizionih komisija odnosno službi i drugih nadzornih i inspekcijskih organa. Nacrt nije konačna verzija, kada bude konačna verzija Glavne službe u formi izvještaja, o tome ćemo sigurno da se izjasnimo”, rekao je Petrović, te dodao da odgovorno tvrdi da su posjete nadzornih i inspekcijskih organa zapravo vid političkih pritisaka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име