GRADONAČELNIK: Optimista sam, u Bijeljini će se živjeti bolje

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Bijeljine, za portal Bijeljina Danas, iz današnje perspektive govori o novembarskim izborima, postizbornom periodu, turbilentnim dešavanjima na lokalnoj političkoj sceni i o budućim planovima za razvoj grada.

BD: Sada, nekoliko mjeseci nakon izbora, šta je po Vašem mišljenju bilo presudno da pobijedite u izbornoj trci za gradonačelnika Bijeljine? 

 
– Ono što je na mene ostavilo najjači utisak jeste činjenica, da je narod u jeku pandemije odlučio da u velikom broju izađe na izbore, pokaže energiju i demokratski ispolji svoju volju. U takvim, vanrednim i teškim okolnostima, izlaznost birača od 51,5% najbolje govori u prilog nesalomivosti karaktera našeg naroda. Kada je riječ o rezultatu izbora i mojoj ubjedljivoj pobjedi, mislim da se ona ogleda u činjenici da je narod željan pravde i vladavine prava. Poražavajuće je da ljudi napuštaju naše prostore, ne samo usljed loše ekonomske situacije, već i zbog razočaranosti u vladavinu bezakonja, korupcije i kriminala. Veoma teško mi pada kada vidim mladog čovjeka koji pod teretom apatije, napušta Republiku Srpsku, jer smo tada svi na gubitku. E, upravo to moramo spriječiti i učiniti sve da stvorimo bolji ambijent i otvorimo nova radna mjesta, da kroz subvencije domaćim privrednicima omogućimo oporavak od štete prouzrokovane korona virusom. Želimo da privučemo strane investiture, a to ćemo postići tako što ćemo Gradsku upravu učiniti mjestom sa nultom stopom tolerancije na korupciju. Samo tako možemo zadržati naše mlade da ne idu u bijeli svijet i ubijeđen sam da ćemo kroz ove mjere postići cilj.

BD: Tokom predizborne kampanje, iz više političkih tabora moglo se čuti da ste se vi “nudili” nekim strankama da budete njihov kandidat. Na kraju ste bili kandidat SDS-a koga je podržao i PDP. Kako sve to komentarišete iz današnje perspektive novoizabranog gradonačelnika Bijeljine? 

 
– Mislim da je predizborna kampanja bila je jedna od najkorektnijih do sada. Kada je riječ o glasinama iz određenih političkih krugova da sam im se ”nudio” da budem njihov kandidat, moram da kažem da su takve tvrdnje neosnovane i da su bile u službi moje diskreditacije i dnevno-političke zabave. Uprkos tome, moje opredjeljenje je neostrašćenost i pomirljiva politika, ona koja neće gubiti energiju na rekla-kazala, nego sav svoj kapacitet usmjeriti u pravcu ispunjavanja što većeg broja zahtjeva građana, sa akcentom na sistemsko rješavanje problema. Uvijek imam na umu da sam ja gradonačelnik svih građana, bez obzira na to ko je za koga glasao, i u skladu s tim se i ponašam.

BD: Više stranaka okupljenih oko SNSD-a (SDS Semberija “Mićo Mićić, Demos, Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska, SDA, Pokret za Bijeljinu) formirali su skupštinsku većinu. Kakve su Vaše prognoze po pitanju budućeg funkcionisanja Grada Bijeljina u takvom odnosu političkih snaga? 
– Kada uzmete u obzir Zakon o lokalnoj samoupravi i kada svoje djelovanje zadržavate u okvirima njega, kao što sam to ja činio na konstitutivnoj sjednici Grada Bijeljina, onda nema mjesta problemima. Međutim, oni su nastupili, onog momenta kada je skupštinska većina po svaku cijenu željela da imenuje vršioce dužnosti načelnika odjeljenja, kršeći taj isti zakon. Sasvim legitimno je bilo da se moji prijedlozi za imenovanja odbiju, ali je poražavujeće da su imenovanja izvršena po svaku cijenu, mimo propisane zakonske procedure. Činio sam sve da postignemo najširi mogući politički konsenzus, a u prilog tome govori i činjenica da su na mojoj listi prijedloga bili i kadrovi iz SNSD-a, SDS Semberija Mićo Mićić, SDS-a, PDP-a, DNS-a. Time sam dokazao da nisam čovjek koji se vodi isključivo političkim rezonom, već prije svega potrebom da na rukovodeća mjesta budu postavljeni stručni, odgovorni i savjesni ljudi. To, nažalost, nije bilo prepoznato. O mogućoj kohabitaciji ne bih unaprijed govorio. I dalje se zalažem za dogovor, ponovo ću predstavnike političkih partija i odbornike pozvati na razgovor, da bismo u interesu svih građana, razriješili ovu situaciju. Optimista sam da ćemo na tom putu i uspjeti.

TESTNA REKLAMA

BD: Da li Vi, kao novoizabrani gradonačelnik, imate spreman plan za budući razvoj Bijeljine? Šta sve planirate da uradite i šta su prioriteti? 
– Plan razvoja Bijeljine je spreman. Započeti projekti biće nastavljeni, a svi oni koji su u prethodnom periodu bili izvan pravnih okvira, biće predmet rješavanja na odgovorajući način. Zatekli smo mnogo problema koji se tiču izvođenja radova bez odgovarajuće tenderske dokumentacije. Želimo na tom polju da uspostavimo red i zakonit rad. Naši prioriteti ostaju izgradnja Drinskog nasipa, uključujući eksproprijaciju zemljišta, s ciljem zaštite Semberije od poplava, zatim gradska dvorana o kojoj se mnogo pričalo, a nije bilo pomaka u realizaciji, ali prioritet svih prioriteta jeste smanjenje nezaposlenosti. Dužnu pažnju posvetićemo i unapređenju obrazovanja, a rješavaćemo i probleme gradske toplane i deponovanja smeća. Na tim poljima moramo pratiti evropske standarde.

 

BD: Da li ćete kao gradonačelnik podržati projekte koje je ranije započela Gradska uprava i Vlada RS na području Bijeljine?
– Na Vladu Republike Srpske gledam kao na narodnu Vladu, jer je to Vlada svih nas i ona bi trebalo da podjednako vodi računa o stanovnicima od Novog Grada do Trebinja. Ubijeđen sam da će svi ovi projekti od opšteg interesa biti podržani i od strane Vlade Republike Srpske.

BD: Kakav je Vaš plan za dalji razvoj semberskih sela, ne samo u smislu poljoprivredne proizvodnje, nego i po pitanju infrastrukturnog i opšteg društvenog razvoja sela? 
– Mi imamo trogodišnju strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnih područja. Rezultati te strategije biće vidljivi veoma brzo kroz sve one mjere i subvencije koje će poljoprivrednicima omogućiti bolje poslovanje njihovih gazdinstava, da se ona ne bi gasila. Fokus subvencionisanja biće na malim i srednjim proizvođačima, da bi lakše opstali. Agrarni fond će upravo njima veću pažnju posvetiti, da bi povećali doprinose, poboljšali tehnologiju proizvodnje i ostvarili lakše i stabilnije poslovanje. Dakle, to će biti samo jedan vid pomoći. Osim toga, imamo i model koji će im omogućiti da udruženo izlaze na tržište i tako budu konkurentniji. Zato moramo sarađivati sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske i institucijama na nivou BiH, jer bez takvog pristupa ne možemo naprijed. Još u predizbornoj kampanji zalagao sam se da posredstvom Agrarnog fonda budu izdvajana veća finansijska sredstva za pomoć poljoprivrednicima i mi ćemo sa takvim prijedlogom ići već na narednoj sjednici Skupštine grada. Biće to test za sve one koji su u kampanji slali iste poruke, pa ćemo se ubrzo uvjeriti da li su spremni da to i ispune.

BD: Kako vidite Bijeljinu 2024. godine, na kraju Vašeg mandata?
– Vidim je urbanizovaniju, samim tim i moderniju, ekološki čistiju, turistički atraktivniju, sa manjom saobraćajnom gužvom, sa boljim privrednim ambijentom i položajem poljoprivrednika, sa manjom nezaposlenošću, sve s ciljem da nas bude što više na ovim prostorima, a sve manje sa željom za odlaskom u inostranstvo.

BD: S obzirom na trenutnu političku situaciju u Bijeljini i RS, kako komentarišete mogućnost da u jednom momentu Vašeg mandata skupštinska većina u Bijeljini pokrene procedure za Vaš opoziv sa mjesta gradonačelnika? 
– Na mjesto gradonačelnika izabran sam 15. novembra većinskom voljom naroda i sve dok me moj narod bude želio na ovom mjestu, poštovaću to. Niko nema pravo da prekraja narodnu volju, jer se dokazalo da su oni koji su to i pokušavali, samo proizvodili destabilizaciju. U fokusu zalaganja svih nas moraju da budu dijalog i dogovor. Ukoliko bi, eventualno, došlo do pokretanja procedure za opoziv, ne bih imao ništa protiv, ukoliko bi taj postupak bio u skladu sa zakonom.

BD: Da li ćete tokom obavljanja dužnosti gradonačelnika Bijeljine nastaviti da radite određene poslove kao ljekar, što je Vaša primarna struka? 
– Već sam se ustanovi gdje sam radio, a to je Dom zdravlja, volonterski ponudio da jednu subotu u mjesecu budem na raspolaganju Službi za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku, tako da sam spreman da pomognem kolegama, a istovremeno ne dopustim da izgubim rutinu u ljekarskoj praksi.

BD: Kakav je Ljubiša Petrović privatno? Kako provodite slobodno vrijeme kada ste kod kuće? Koja su Vaša interesovanja mimo struke i politike? 
– Vrlo malo slobodnog vremena imam, jer preuzimajući ovu dužnost, imam mnogo posla u vezi sa sagledavanjem stanja koje sam zatekao, a još više u pogledu preduzimanja narednih koraka. Kada uspijem da uhvatim kratak predah, pratim sportska dešavanja, informišem se o dostignućima u agraru, raduju me turističke posjete, a kada je riječ o medicini posvećujem vrijeme aktuelnostima na polju naučno-istraživačkih radova, da ne bih “otupio oštricu” u struci. Posebno zadovoljstvo mi predstavlja gledanje filmova, naročito onih sa kulturno-istorijskom tematikom, jer su poučni. Sve u svemu, nastojim da živim kao sav normalan svijet, trudeći se da spojim lijepo i korisno.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Večeras Pantelinsko duhovno veče u Bijeljini

U okviru tradicionalne manifestacije Pantelinski dani, u ponedeljak 8. avgusta, u 20 časova, u velikoj sali Centra za...

FOND PIO: Danas počinje isplata penzija za jul

Saopštenje Fond PIO RS prenosimo u cjelosti: "Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavještava korisnike prava da...

UZBUDLJIV VIKEND Fargo drži vrh u 3×3 ligi Srpske

Nikšićko pivo 3x3 liga Republike Srpske proteklog vikenda igrana je u tri grada Gradišci, Bijeljini i Laktašima, a...

ZVIJEZDA 09: Tri boda na startu prvenstva

Na gostovanju u Omarskoj ekipa Zvijezde 09 zasluženo je slavila rezultatom 0:1. Steijelac jedinog gola za ekipu Zvijezde...