Gradonačelnik Ljubljane završio 2.000 projekata, na redu još 500

Datum:

Share post:

MORAŠ biti čovek. Nije ni važno koliko Srba, ili Hrvata, ili Bošnjaka, ili pripadnika neke druge narodnosti, živi u Ljubljani. Važno je da su životni uslovi za sve isti, bez obzira na narodnost, veru, boju kože. Bitno je međusobno poštovanje, tada je i suživot moguć. I ja sam „čistokrvni mešanac“, po mami Slovenac, po pokojnom ocu Srbin, na šta sam ponosan.
 
Ovako govori Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, koji se nedavno lako izborio i za peti mandat. Janković je, pre nego što je postao prvi čovek slovenačke prestonice, bio uspešan direktor „Merkatora“, najvećeg preduzeća u Sloveniji.
Na poslednjim izborima Ljubljančani su birali između tvrde desnice Janšinog pulena Anže Logara i levičara Jankovića, a šezdesetpetogodišnji političar lako je i uverljivo pobedio. Nije njegov politički put bio lagan. Znali su, kako sam ističe, da mu stavljaju pod nos da je rođen u Srbiji, udarali na porodicu, tvrdili da je bio upetljan u nezakonite radnje, pretresali mu kuću, a na kraju – ništa se nije dokazalo. Stanuje tri kilometra od centra Ljubljane, u blizini šume, i često, kako kaže, baš tamo bistri misli, pa je i uoči ovih izbora zaključio da penzija ne dolazi u obzir. Ljubljančani koji vole upravo taj kosmopolitski pogled na grad koji je promovisao Janković nisu hteli ni da čuju da odustane.

– Kada stignem, a već tri godine ne stižem, odem u Saraorce, svoje selo, udaljio dvadesetak kilometara od Smedereva. Imam tamo kuću staru 110 godina i voćnjak, tamo su mi prijatelji, sećam se kako smo kao deca igrali fudbal – kaže Janković.

* Koja je tajna vašeg gradonačelničkog mandata, kako to da su vas Ljubljančani ponovo izabrali?
– Zahvalan sam građanima na ponovno iskazanom poverenju i na tome što su me peti put izabrali u prvom krugu, sa oko 60 odsto glasova. To dokazuje da su zadovoljni dosadašnjim radom naše ekipe i time što smo u ovih 12 godina učinili za grad. Građani vide promene nabolje, znaju šta mogu od nas da očekuju i šta će da dobiju. Raduje me što je i Lista Zorana Jankovića u gradskom veću dobila većinu, 23 od ukupno 45 mesta, što znači da ćemo moći i dalje da realizujemo projekte na dobrobit građana, bez suvišnih političkih igrica. Upravo je Lista Zorana Jankovića zaslužna za dosadašnji napredak i razvoj Ljubljane.

IDENTITET* Koji su problemi onih koji godinama nisu mogli da srede papire? Mnogo je bilo baš Srba koji su živeli u Sloveniji. – To je pitanje za državu, nije u nadležnosti grada i gradonačelnika, a koliko sam upućen, mislim da su se stvari oko toga sredile.

* Kakav je grad danas Ljubljana, kosmopolitski, otvoren?
– Apsolutno. Ljubljana je grad u kojem različiti ljudi žive zajedno i međusobno se poštuju. Mi smo jedina gradska kuća u Evropi koja iznajmljuje prostor LGBT asocijaciji, a nakon 50 godina, konačno ćemo dobiti i džamiju. Poštovanje je moja životna filozofija. I u Ljubljani tako živimo, nema mesta za raspirivanje mržnje i netrpeljivost prema drugačijima.
 
PROČITAJTE I: Zoran Janković četvrti put gradonačelnik Ljubljane
 
* Vaš protivkandidat je desničar, ali su, očigledno, Ljubljančani skloniji liberalnijem pogledu na vođenje grada?
– Ljubljančani su na izborima izrazili svoju volju i pokazali koga žele, odnosno koga ne žele na čelu grada. Ne smemo da zaboravimo da je Ljubljana za vreme Drugog svetskog rata bila opasana bodljikavom žicom i da niko nije mogao ni da uđe u grad ni da izađe iz njega. Partizani su grad oslobodili jarma nacizma i fašizma, Ljubljana je postala grad heroj. Lično poštujem vrednosti narodnooslobodilačke borbe i zna se ko je bio na čijoj strani.

* Imali ste u prošlosti uspona i padova, pokušali su dosta puta da vas sapletu.Ipak, građani su vam verovali.
– Uvek naglašavam da je biti gradonačelnik Ljubljane lepo i lako. Imam najbolju ekipu saradnika, koja odlično radi svoj posao i svesna je toga da građanima moramo pružati najbolje usluge i biti njihov najbolji servis. Oni to prepoznaju i cene.

* Da li je tajna vašeg uspeha to što se redovno družite sa građanima, što ih slušate?
– Lično provodim mnogo vremena sa sugrađanima, svakodnevno se sa njima susrećem na terenu i tražimo rešenja, a svakog prvog utorka u mesecu imam dan otvorenih vrata. Za ovih 12 godina primio sam više od 27.500 sugrađana koji su mi se obratili sa različitim problemima, životnim pričama. Svakog od njih saslušam, prema svakom sam iskren, ako je moguće pomognem, a ako nije, to kažem. Možda je upravo u tome ključ povezanosti.

* Postoji li saradnja Ljubljane sa gradovima bivše Jugoslavije?
– Naravno, i to veoma dobra. Sarađujemo sa svim gradonačelnicima država bivše Jugoslavije – Beograda, Zagreba, Sarajeva, Podgorice, Skoplja. Razmenjujemo iskustva i učimo jedni od drugih. Ljubljana je 2016. bila Zelena prestonica Evrope, a to je najveće priznanje koje grad može da dobije, i zasad smo to jedini ostvarili u ovom delu Starog kontinenta. Od tada mnogi gradovi, ne samo evropski već i šire, žele da uče od nas.

* Šta od Ljubljane mogu da nauče gradovi iz okruženja, imate li neki model?
– Svaki gradonačelnik mora da zna šta je najbolje za grad i građane. Univerzalnog recepta nema, bitno je da gradovi međusobno razmenjuju iskustva, a da svako za svoj grad odabere ono što mu najviše odgovara i po potrebi to prilagodi. Mi smo otvoreni prema svima, ko god želi može da nam se obrati, iskustva rado delimo.

* Kako viditeodnose na jugoistoku Evrope, da li je došlo vreme za jače ekonomsko povezivanje?
– Gradovi i države moraju se povezivati i sarađivati jer niko ne može da živi sam. Zdrava nacionalna svest i osećaj pripadnosti nisu ništa loše, dok njihovi preterani oblici vode u krajnost i pogubnost. Kao što poštuješ svoje, moraš poštovati i tuđe.

JOŠ 500 PROJEKATA

* Obećali ste u prošlom mandatu da ćete realizovati gotovo 500 projekata, šta je od toga urađeno?
– U ovih 12 godina uradili smo više od 2.000 projekata na svim područjima, a u idućem mandatu čeka nas još 500 novih. Neki projekti, zbog nerazumnih birokratskih ili političkih zapleta, još nisu ugledali svetlo dana, ali siguran sam da će se u ovom mandatu rešiti. Takve su, recimo, obnova glavne gradske tržnice i izgradnja podzemne garaže, koje već godinama stoje zbog protivljenja nekolicine ljudi, uglavnom simpatizera desne političke opcije.

Izvor: novosti.rs
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Novogodišnji koncert Muzičke radionice ”Čarolija” iz Bijeljine (foto)

Saopštenje za javnost UG ’’Muzički umjetnici Semberije’’ prenosimo u cjelosti: 12. decembra 2023. godine održaće se Novogodišnji koncert Muzičke...

MILIČEVIĆ: Nedopustivo je izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja

Apsolutno je nedopustivo izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja jer to znači amnestiju od kriminala, korupcije...

AMBER ALERT pred PS BiH: U slučaju NESTANKA DJETETA slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti

Bosna i Hercegovina još uvijek nema Amber alert sistem koji koriste brojne zemlje svijeta, pa i Srbija i...

Kunić na lovački način

Sastojci 1 kunić 50 ml ulja Za rasol 300 ml vinskog sirćeta 1 kašičica borovnica 1 kašičica klinčića 2...