Gradonačelnik Bijeljine tri puta „častio“ direktora RUGIPP-a sa 3.500 KM

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović suprotno zakonu zaključio je ugovore o djelu sa 15 lica za obavljanje poslova iz nadležnosti gradske uprave i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS (RUGIPP), pokazuje izvještaj Jedinice za internu reviziju grada Bijeljina.

„Ustanovljeno je da je zbog nezakonitog zaključivanja ugovora, manjkavosti sadržaja i neprimjenjivanja propisanih kontrola neracionalno i nenamjenski utrošeno najmanje 76.166 KM“, navodi se u strogo povjerljivom izvještaju interne revizije u koji je CAPITAL imao uvid.

Ugovori su zaključivani za potrebe eksproprijacije u svrhu uređenja toka rijeke Drine, navodi se dalje i kaže da je iz ugovora jasno da je riječ o poslovima koji spadaju u redovan djelokrug rada angažovanih lica.

„Ta lica za te ugovorene poslove ostvaruju pravo na redovnu platu, jer se radi o poslovima kao što su zastupanje, vođenje javnih rasprava, vođenje postupaka, cijepanje parcela, vođenje zapisnika, protokolisanje, donošenje i dostava rješenje i dr.“, navode revizori.

Pored kršenja zakonskih odredbi, navodi se dalje, ugovori sadrže i druge nedostatke.

„Nije utvrđen obim posla i rok završetka zbog čega je naknada paušalno utvrđena u visini njihove plate i u rasponu od 800 do 3.500 KM. Nisu utvrđena lica koja vrše nadzor nad izvršenjem, nisu priloženi izvještaji/dokazi da su poslovi izvršeni u ugovorenom obimu i kvalitetu, niti su uspostavljene kontrole u likvidaturi i obračunu prije isplate“, navodi se u izvještaju.

Posebno je nejasan, kažu dalje revizori, ugovor sa direktorom RUGIPP-a sa kojim je ugovorena jednokratna neto naknada od 3.500 KM.

Predmet ugovora je uopšten i nije bilo moguće objektivno pratiti njegovo izvršenje, odnosno nadzor projekta, organizaciju rada timova, praćenje dinamike radova i otklanjanje problema, ocijenili su interni revizori.

U izvještaju se ističe da nema dokaza da su ovi poslovi izvršeni, kao i da nije bilo potrebe za njihovim ugovaranjem, jer opisani poslovi svakako spadaju u nadležnost RUGIPP-a.

„Po osnovu naloga za plaćanje potpisanih od ovlaštenih lica u Odjeljenju za finansije, ugovorena jednokratna naknada je greškom svim licima isplaćena tri puta, uključujući pripadajuće poreze i doprinose. Od ukupno 15 lica kojima su izvršene isplate, samo tri lica su vratila 2/3 naknada“, naveli su revizori.

Podsjećamo, ovo nisu sve zamjerke koje su interni revizori iznijeli na račun svoje gradske uprave. CAPITAL je prije dva dana objavio da je grad Bijeljina prošle godine utrošio više od milion maraka neplaniranih sredstava za bruto plate radnika primljenih na određeno vrijeme i za naknade lica angažovanih po ugovoru o djelu.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović ni juče nije odgovorio na naše pozive i poruke da da komentar na izvještaj interne revizije i navode o neracionalnom i nenamjenskom trošenju budžetskih sredstava.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...