FB status gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića o održanom sastanku sa profesorom Edhemom Čustovićem prenosimo u cijelosti:

Čovjek čiji me rad iznova i iznova oduševljava i inspiriše.

Njegov odmor je u toku, mogao je biti na nekom egzotičnom ostrvu, ali ga provodi u svojoj zemlji. Bajramske praznike je proveo kraj svojih najmilijih, održao veliki broj istraživačkih sastanaka i akcija sa BH Futures Foundation, ali je našao malo vremena da posjeti i našu Bijeljinu, da nas pozdravi i da dogovorimo dalje zajedničke korake.
Nakon sastanka vratio se u svoju rodnu Tuzlu, ništa mu nije teško, a našem gradu i meni je pričinio veliku čast!

Za sve koji ne znaju Edhem Čustović, je čuveni profesor na prestižnom La Trobe Univerzitetu u Australiji, inovator, autor nekoliko neverovatnih izuma od koji je najpoznatiji „Countakick“, a radi se o nosivom uređaju u obliku pojasa koji prati kretanje bebe tokom posljednjih nekoliko mjeseci trudnoće i zahvaljujući tom uređaju je smanjen broj mrtvorođene djece u Australiji. Jedan je od najpoznatijih svjetskih stručnjaka iz oblasti elektronike i elektrotehnike.

Osnivač je BH Futures Foundation, čiji je osnovni zadatak promovisanje pravih vrijednosti, organizovanje naučnih sastanaka, konferencija, povezivanje mladih kako bi razmijenili svoja znanja i iskustva ali i kako bi im bilo omogućeno povezivanje sa eminentnim stručnjacima širom svijeta, ne bi li proširili svoje vidike i stekli znanje.

Zahvaljujući Edhemu i BH Futures Foundation naša Bijeljina je u maju ove godine bila domaćin „raSTEM“ naučne konferencije u maju ove godine.

Na sastanku sa Edhemom smo dogovorili sljedeće:

Podršku akademskoj zajednici Bijeljini za učestvovanje na konferenciji koja će se održati u Sarajevu, a koja će imati za cilj da svi entuzijastični profesori, asistenti i nastavnici svih usmjerenja mogu predstaviti metode svog rada i unaprijediti lične vještine profesora /teaching the teachers/. Koferencija će okupiti vodeće svjetske stručnjake i tokom jula ćemo objaviti sve detalje. Fokus će biti na digitalizaciji, novim tehnologijama u obrazovnom sistemu i različitim tehnikama ocjenjivanja.

U decembru će se održati Future Leaders Summit gdje će grad podržati učešće naših zainteresovanih omladinaca

Razgovarali smo i o pokretanju edukativnog turizma na području Bijeljine sa studentima iz Australije i Amerike koji dolaze na studijsko putovanje u Bosnu i Hercegovinu.

Zaključak sastanka je da nam je osnovni cilj da osnažimo mlade ljude u Semberiji tako što ćemo im pružiti priliku da se povežu i sarađuju sa najboljim mentorima na svom putu ka najkvalitetnijem obrazovanju.

Grad će podržati sa radošću održavanje u budućnosti svih naučnih i profesionalnih skupova, cilj nam je da ulažemo u obrazovanje, širimo vidike, promovišemo prave vrijednosti i stvaramo zdravo društvo ne bi li imali jaku lokalnu zajednicu i državu.

Edheme Čustoviću, ponosu Bosne i Hercegovine, prijatelju Bijeljine, hvala!

Sastanak sa ovim čovjekom je svakako lijepa priča nedjeljom.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име