Danas su u Gradskoj upravi potpisani ugovori sa 19 građana koji su izabrani na Javnom pozivu za sufinansiranje mjera poboljšanja energetske efikasnosti u stambenom sektoru Grada Bijeljina za zajednice etažnih vlasnika, odnosno, vlasnike individualnih stambenih objekata.

„Prvi smo grad u RS koji je uveo ovu mjeru koja se tiče zamjene peći na čvrsta goriva sistemom uvođenja i izgradnje sistema toplotnih pumpi za zagrijavanje i hlađenje prostora. Ukupan iznos subvencija je 150.000 KM, a danas smo potpisali ugovore sa 16 individualnih porodičnih domaćinstava i tri zajednice etažnih vlasnika, znači ukupno 19 ugovora, od 25 prijavljenih. Šest od njih nisu ispunjavali uslove, tako da ćemo subvencionisati njih 19. Porodična domaćinstva mogla su maksimalno ostvariti 6.000 KM, odnosno 30% od ukupne investicije, dok su ZEV mogle da ostvare 18.000 KM odnosno, takođe, 30%“, objasnio je Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i najavio još veći obuhvat građana za sljedeću godinu.

Javni poziv je raspisan u julu mjesecu, i, kako kaže, održano je više info sastanaka kako bi sugrađani mogli da se informišu o samom javnom pozivu.

„Na ovaj način moguće je ostvariti uštedu novca, ostvariti energetsku efikasnost i smanjiti zagađenost vazduha. Ne možemo biti zadovoljni brojem prijavljenih sugrađana, ali ovo je dodatna motivacija da se sljedeće godine, prvenstveno kroz medije i saopštenja, poveća broj aplikanata“, istakao je Petrović.

Potpisnici ugovora su zahvalni Gradu na ovom Javnom pozivu i pomoći da na ovaj način smanje svoje troškove i saglasni su u tome da će im se ova investicija isplatiti u naredne četiri do pet godina.

Partneri na ovom projektu Gradu Bijeljina je bio UNDP.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име