HOĆE LI SUTRA za građane Bijeljine biti donijeta ODLUKA o otpisu 6,1 milion KM za neplaćanje komunalne naknade?

Datum:

Share post:

Sutra, 18. maja održava se 21. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina. Od ukupno 47 tačaka Dnevnog reda, a  interesovanja kod građana izazvaće i tačka Dnevnog reda koja se odnosi na ODLUKU o konačnom otpisu nenaplativih potraživanja Grada Bijeljina, u ukupnom iznosu od  6.341.675,07 KM.

Gradonačelnik Bijeljine od odbornika zatražio da donesu odluku o otpisu 6,1 milion KM

Gradonačelnik Bijeljine od odbornika je zatražio da donesu odluku o otpisu 6,1 milion maraka, koliko fizička i pravna lica duguju Gradskoj upravi za neplaćanje komunalne naknade.

Taj dug se se skupljao od 2011. godine, kada je donesena odluka o naplati komunalnih naknada građana i pravnih lica.

U obrazloženju prijedloga za otpis duga navedeno je da su potraživanja zastarjela.

Gradska administracija je i prije 2011 .godine pokušavala da iz džepa građana izvuče poneku svotu novca pravdajući se pričom da će se ta sredstva usmjeriti za infrastarukturno uređenje grada.

OBRAZLOŽENjE UZ ODLUKU O KONAČNOM OTPISU NENAPLATIVIH POTRAŽIVANjA

PRAVNI OSNOV

Zakonski osnov za donošenje Odluke o konačnom otpisu nenaplativih potraživanja sadržan je u članu 59.stav 21.Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 97/16,36/19 i 61/21), članu 71.stav 25. Statuta Grada Bijeljina („Službeni glasnik Grada Bijeljina“, broj 9/17), član 3.stav 4. Zakona o računovodstvu i reviziji Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 94/15 i 78/20), član 73.stav 4. Pravilnika o računovodstvu,računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenama za budžetske korisnike („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 115/17 i 118/18) i članom 26.stav 4.Pravilnika o računovodstvu i računovodstvenim politikama za korisnike budžeta Grada Bijeljina („Službeni glasnik Grada Bijeljina“, broj: 19/18 i 13/19) i u vezi sa članom 22.Zakona o komunalnim djelatnostima („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 124/11) i člana 372.stav 1 Zakona o obligacionim odnosima („Sl.list SFRJ“, broj: 29/1978, 39/1985, 45/1989 – odluka USJ i 57/1989 i „Sl.glasnik RS“, broj 17/1993, 3/1996, 37/2001-dr zakon, 39/2003 i 74/2004).

RAZLOZI ZA DONOŠENjE ODLUKE O KONAČNOM OTPISU NENAPLATIVIH POTRAŽIVANjA

Ovom Odlukom se usklađuju stvarne mogućnosti naplate i poštuju kljigovodstvena načela i standardi kako je propisano MRS JS 23 i Pravilnikom o računovodstvu, računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenama za budžetske korisnike („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 115/17 i 118/18)

OBRAZLOŽENjE SADRŽAJA PRIJEDLOGA ODLUKE

Nenaplativa potraživanja po osnovu komunalne naknade, zakupa poslovnih prostorija, komunalnih taksi i naknada, usluga vatrogasne jedinice se otpisuju jer je ispoštovan rok zastare nenaplaćenih potraživanja. Starosna struktura predloženih potraživanja je preko 3 godine i više ne postoji nikakav pravni osnov za njihovu knjigovodstvenu evidenciju. U prilogu ove odluke se nalazi spisak svih pojedinačnih potraživanja .

 Obzirom da su preduzete sve moguće mjere naplate i izvjesne nemogućnosti naplate, Gradonačelnik, na prijedlog Odjeljenja za finansije , predlaže Skupštini Grada da donese Odluku o konačnom otpisu nenaplativih potraživanja.

Nakon donošenja odluke, Odjeljenje za finansije će izvršiti isknjižavanje navedenih potraživanja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Sedam godina od smrti legendarnog Muhammeda Alija

Prošlo je sedam godina od smrti Muhammeda Alija, jednog od najharizmatičnijih boksera svijeta svih vremena i velikog borca...

BIJELJINA: FK “Podrinje“ iz Janje igra odlučujuću utakmicu za opstanak u Prvoj ligi Srpske

Prva liga Republike Srpske: Bitka za opstanak  Posljednjih 90 minuta prvoligaškog karavana za sezonu 2022/23 biće odigrano u subotu...

MINISTAR MINIĆ: Optužbe iz bijeljinske Gradske uprave su isključivo politikantske prirode

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić prokomentirisao je optužbe koje su na njegov i račun...

RSS se širi i na Ugljevik – održan sastanak povodom osnivanja Opštinskog odbora (foto)

RSS se širi i na Ugljevik – održan sastanak povodom osnivanja Opštinskog odbora U Ugljeviku je održan prvi sastanak...