Gradonačelnik Beograda prvi put u srcu Romanije

Datum:

Share post:

Aleksandar Šapić, 68. gradonačelnik Beograda u nedjelju, 17. jula dolazi u radnu posjetu opštini Sokolac.

Prvog čovjeka Beograda načelnik Bjelica će upoznati sa infrastrukturnim projektima od značaja za kulturni, sportski i društveni život opštine Sokolac i romanijske regije, te o formiranju slobodne poslovne zone.

Predviđena je posjeta Srpskom vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“ kao i manastiru „Sokolica“ na Ravnoj Romaniji.

Aleksandar Šapić van bazena – Od Gangule do gradonačelnika

Aleksandar Šapić je rođen 1978. godine u Beogradu. Njegov otac, Miloš Šapić porijeklom je sa Korduna, iz mjesta Blatuša kod Vrgin Mosta. Po profesiji je defektolog, a majka Slavojka je nastavnica i rođena je u Beranama. Aleksandar ima dvije godine mlađeg brata Vladimira. Odrasli su na Novom Beogradu, blizu Studentskog Grada. Šapići slave Sv. Trifuna.

Već u prvom razredu osnovne škole počeo je da trenira vaterpolo. Često je išao na bazen „11. april“ gdje je učio od prvotimaca. U četvrtom razredu osnovne škole je počeo da ide na takmičenja. Trenirao je sa starijima od sebe i sa 14 godina je bio u prvom timu.

Posle nekoliko godina počeo je da trenira za Vaterpolo klub Crvena zvezda, ali je prvu utakmicu odigrao za Partizan 1992. godine protiv Jadrana iz Herceg Novog. Potom je igrao za VK Bečej i Kamolji (Firenca).

Tokom profesionalne sportske karijere osvojio je dvije bronze na Olimpijskim igrama, jednu za reprezentaciju tadašnje Savezne Republike Jugoslave i jednu za selekciju Srbije. Pod zastavom tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore na Olimpijskim igrama 2004. godine osvojio je srebrnu medalju. Sa svjetskih prvenstava ima jednu zlatnu, jednu srebrnu i dvije bronzane medalje. Osvojio je tri zlata i dva srebra na evropskim prvenstvima, te četiri zlatne i jednu srebrnu medalju Svjetske lige.

Šapić je od 1996. do 2009. bio najbolji strijelac svih liga u kojima je igrao, a njegov transfer u Šturm 2006. od milion evra je i dalje rekordni u vaterpolu.

Proglašen je najboljim „napadačem“ u istoriji tog sporta u izboru Svjetske federacije za sport i kulturu iz Mineapolisa.

Nakon završetka profesionalne sportske karijere ostao je aktivan i istrčao je sedam polumaratona.

Osnovao je humanitarnu organizaciju „Budi human -Aleksandar Šapić“ 2014. godine. Fondacija prikuplja sredstva ustanovama i udruženjima sa teritorije Srbije. Vrlo brzo nakon osnivanja izrasla u jednu od najkredibilnijih humanitarnih fondacija u regionu.

Od osnivanja do danas, kroz Humanitarnu fondaciju – Budi human prošlo je više hiljada korisnika, od kojih je najviše djece, za koje je prikupljeno više desetina miliona evra.

U februaru 2016. godine sve medalje koje je osvojio u igračkoj karijeri je preko sajta Humanitarne fondacije — Budi human priložio aukcijskoj prodaji, a sav novac od prodatih medalja uplatio za liječenja i terapije korisnika Fondacije

U filmu „Kad porastem biću kengur” iz 2004. godine, odigrao je ulogu Gangule. Po njoj ga mnogi i danas pamte. Imao je tu sreću da je film u kojem je glumio, odlično prihvaćen kod publike te je ostao popularan do danas.

U politiku je ušao 2008. godine. Bio je pomoćnik gradonačelnika Grada Beograda od 2009. do 2012. godine. Za predsjednika opštine Novi Beograd izabran je na izborima 2012. godine a reizabran na izborima 2016. Svoj treći mandat predsjednika opštine Novi Beograd započeo je nakon izbora 2020. godine.

Tokom 2013. godine formirao je svoje udruženje građana “Za naš grad” sa kojim samostalno nastupa na opštinskim izborima 2016. godine i odnosi ubjedljivu pobjedu na Novom Beogradu.

Na beogradskim izborima 2018. godine je bio trećeplasirani, sa osvojenih nešto preko 9 odsto podrške Beograđana.

Na sednici Skupštine Srpskog patriotskog saveza, održanoj 21. jula 2018. god, Aleksandar Šapić je jednoglasno izabran za predsjednika ove novoformirane političke organizacije koja će ubuduće nastupati na republičkom nivou. Srpski patriotski savez prvi put postaje parlamentarna stranka nakon izbora 2020. godine.

Nakon ujedinjenja Srpskog patriotskog saveza sa Srpskom naprednom strankom, 29. maja 2021. godine, izabran je za potpredsjednika Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Bio je nosilac liste „Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve“, koja je dobila najviše glasova na proteklim izborima u Beogradu, pa je tako izabran za 68. gradonačelnika glavnog grada Srbije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ​https://www.opstinasokolac.net/

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Gradska Boračka organizacija Bijeljina u nedjelju će obilježiti dan Bitke za Banj brdo

Tokom bitke na Banj brdu, 21. aprila 1993. godine, u jednom danu su poginula 33 borca, 32 ranjeno,...

Partijama iz budžeta 375,6 miliona KM

Političkim partijama u Bosni i Hercegovini sa svih nivoa vlasti, od 2004. godine, zaključno sa 2023. godinom isplaćeno...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama širom Bosne i Hercegovine sve praznije i da zvono...

Nagle promjene temperature loše utiču na procvjetale voćke

Voćnjaci širom Bosne i Hercegovine uveliko su u fazi beharanja, ali niske temperature koje su stigle mogle bi...