Građani Srpske do kraja godine mogu mijenjati izabranog ljekara

Datum:

Share post:

Građani Republike Srpske imaju mogućnost da ovog mjeseca do kraja decembra promijene izabranog doktora porodične medicine, pedijatra ili ginekologa na jednostavan način – bez navođenja razloga promjene, rečeno je Srni u Fondu zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske.

 
 
 
 
 
Iz FZO podsjećaju građane da bi, ukoliko iz bilo kojeg razloga žele da promijene izabranog doktora, najbolje bilo da to urade u takozvanom redovnom periodu za promjenu ljekara, jer je procedura mnogo jednostavnija.

"Potrebno je popuniti odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i ovjeriti ih u Fondu i pri tome nije potrebno navoditi razloge promjene porodičnog doktora, pedijatra ili ginekologa, što je inače potrebno navesti ako se doktor mijenja mimo ovog perioda", pojašavaju u FZO.

Kako se naglašava, i građani koji se još nisu registrovali u tim porodične medicine, trebalo bi da to urade u ovom periodu, do kraja godine.

U FZO navode da je izuzetno značajno da se izbor ili promjena doktora izvrši do kraja godine, odnosno prije potpisivanja ugovora između Fonda i domova zdravlja za narednu godinu, jer od broja registrovanih lica zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava za zdravstvenu zaštitu koju pružaju građanima.

TESTNA REKLAMA

"Kod novoizabranog doktora osiguranici mogu da odlaze na preglede od početka naredne godine, izuzev ako novi doktor radi u istoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj je zaposlen i prethodni ljekar, tada nije potrebno čekati narednu godinu", napominju u FZO.

Doktora je moguće promijeniti i mimo za to predviđenog perioda, istuču u FZO, ali samo u određenim okolnostima i tada je procedura komplikovanija, odnosno neophodno je navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast, na primjer usljed promjene mjesta prebivališta, odsustva izabranog doktora u dužem periodu i drugog.

Iz FZO podsjećaju da građani mogu da izaberu porodičnog doktora, ginekologa ili pedijatra, u onim zdravstvenim ustanovama, javnim i privatnim, koje sa Fondom imaju potpisan ugovor.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...