Građani podržavaju rad Agrarnog fonda, gradonačelnik ga tuži

Datum:

Share post:

Građani Bijeljine podržavaju aktivnost gradskog Agrarnog fonda, gradonačelnik ga tuži, ali Agrarni fond nastavlja da realizuje projekte za urbanizaciju seoskog područja Semberije i uređenje puteva sredstvima Kompenzacionog fonda Republike Srpske u iznosu od 2,6 miliona KM.

U Agrarnom fondu navode da se u Donjoj Čađavici asfaltira 420 metara puta, vrijednosti 67.000 KM, a u Srednjoj Čađavici 580 metara, vrijednosti 107.000 KM.

Žitelji Srednje i Donje Čađavice smatraju da urbanizacija njihovih sela, koju sredstvima Kompenzacionog fonda sprovodi Agrarni fond Bijeljine, može značajno uticati na podizanje kvaliteta života i ostanak mladih, a u dogovoru sa savjetima mjesnih zajednica prioritet je na asfaltiranju dijelova puteva koji povezuju više sela, ali su ostali nezavršeni prethodnih godina.

Za krivičnu prijavu koju je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović podnio protiv direktora Agrarnog fonda Zlatana Lazarevića jer, kako je naveo, obavlja poslove asfaltiranja puteva koji su u isključivoj nadležnosti Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, a koja može prouzrokovati i obustavu radova, mještani kažu da je neshvatljivo da bilo ko može da radi na štetu građana.

URBANIZACIJA SELA JE NAČIN DA SE ŽITELjI ZADRŽE NA IMANjIMA

Član Savjeta mjesne zajednice Donje Čađavice Vojin Petrović rekao je novinarima da je ovo selo na deset minuta vožnje od grada i praktično je postalo predgrađe Bijeljine, a izgradnjom auto-puta koja traje Beograd će im biti na sat vožnje.

“Put koji se radi u dužini od 380 metara povezaće dva dijela sela koji već imaju asfalt između kuća, ali je međudionica ostala nezavršena, ne shvatam da neko može to da nam opstruiše. Treba sjesti i razgovarati sa čovjekom, valjda nam je cilj da nam djeca ostanu ovdje da žive”, naveo je Petrović.

On je dodao da će i nakon ovoga ostati još oko 200 metara puta bez asfalta.

“Ako smo od Kompenzacionog fonda i Vlade Srpske dobili novac za ovih 380 metara, neka neko, grad ili gradonačelnik, obezbijede novac i za preostalih 200 metara, ako treba i uz naše učešće i poštovaćemo i to”, poručio je Petrović.

Predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Joco Bojić ističe da su svi u Savjetu, bez obzira na partijsku pripadnost, bili jedinstveni da je prioritet dionica puta u Jokićima, a da se narednih godina radi asfaltranje puteva i u drugim zaseocima.

“Hvala i Kompenzacionom i Agrarnom fondu, jer je na dionicama gdje nema kuća finansiranje svakog metra preskočenog asfalta značajno”, rekao je on.

ŠTO GRAD NI UZ UČEŠĆE MJEŠTANA NIJE URADIO, VLADA JE URADILA BESPLATNO

Mještani kažu da nadležno odjeljenje u Gradskoj upravi posljednje dvije godine nije imalo sredstava, ili je bar davalo takve odgovore na inicijative građana da i sopstvenim sredstvima u visini od 30 odsto učestvuju u povezivanju dva dijela sela asfaltom. Sada bi ovaj posao, sredstvima Vlade Republike Srpske, trebao biti završen potpuno besplatno.

Apsurd da se godinama asfalt u selima postavljao “na preskok” Živan Lazić iz sela Srednja Čađavica objašnjava da je sve rađeno zbog izbornih glasova, pa je tamo gdje ima više kuća i više je glasova – više i urađeno.

Sada, kažu, umjesto da idu makadamom sa tek dijelovima asfalta, radije biraju okolni put, jer ovdje važi pravilo da je prijeko – preče, ali je okolo – brže.

“Mi smo pokušavali da objasnimo političkim strukturama da je ovo veliki problem, ali to niko nije prihvatao. Svi su se tada borili za glasove. Sva su sela imala nešto asfalta, a mi nismo imali ništa i onda su tako radili, na preskok”, objašnjava Lazić.

Apsurd da su asfaltirani neki sokaci u selu, iako nije završen kompletan glavni put koji je prosjekla još Austro-Ugarska da bi povezala Bijeljinu i Ugljevik, sagovornik pojašnjava “realnošću”.

“Bilo je jeftinije za glasove uraditi sokak. Manja je i širina i debljina asfalta, nego kod glavnog puta. I za glavni put smo bili sakupili pare, naš dio učešća od 30 odsto, ali je to neko tada stopirao i tako je ostalo do danas”, kaže Lazić.

Savjet Mjesne zajednice Srednje Čađavice donio je odluku da je prioritetan pravac koji povezuje splet sela koja su na krajnjim tačkama spojena sa Bijeljinom i Ugljevikom, između su Korenita, Gornja Bukovica, Gornji Magnojević, Gornji Dragaljevac, dio Donje i Srednje Čađavice.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ZVANIČNO: Novi direktor “Elektro Bijeljine” Miograd Peranović (foto)

Na sjednici Nadzornog odbora koja je počela danas (petak, 29. mart 2024. godine) i koja je još u...

Juniori KMF ”Radnik MD Shop” pobjedama i stopama svojih starijih kolega

U 12. kolu Premijer futsal lige BiH, uzrast U-19, juniori KMF ’’Radnik MD Shop’’su gostovali u Brčkom, te...

DODIK VUKANOVIĆU: “Treba mi dati orden kakvu budalu trpim čitav dan – idiota koji se zove Vukanović, budaletinu jednu tešku – Ti si jedna...

Narodna skupština Republike Srpske kasno noćas je usvojila Nacrt izbornog zakona Republike Srpske, ali rasprava koja se vodila...

BORENOVIĆ: ”Dodikove brutalne uvrede, primitivizam i laži, pa one nebuloze oko sankcija…sve staje u par riječi…”

Dodik je dodao da se u dopisu obavještajne zajednice navodi da je Vukanović “korisni idiot” i da je...