“Gradio srpsku državu” Održana Svetosavska akademija u Ugljeviku

Datum:

Share post:

Eparhija zvorničko-tuzlanska i Crkvena opština Ugljevik uz podršku opštine Ugljevik organizovali su večeras Svetosavsku akademiju u ovoj podmajevičkoj opštini.

U ugljevičkom Centru za kulturu u  navečerje praznika Svetoga Save prvog arhiepiskopa srpskog,  svetosavsku besjedu govorio je protojerej-stavrofor Milan Topić, paroh ugljevički.

Topić je istakao da je Sveti Sava vječita priča kod Srba, nikad do kraja ispričana i završena

-Sveti Sava je Srbin od krvi i mesa, stanovnik zemlje ali i građanin Neba i čovjek budućeg vijeka. On je kao što je rekao Vladika Nikolaj “najljepše srpsko dijete” koje je darovano Bogu, ali i najljepši srpski lik kroz koji se Bog nama pokazuje. Kroz njega je biće ovog naroda najbolje vidjelo i predosjetilo Carstvo Božije i vječni život-poručio je u besjedi Topić.

On je naglasio da je Sveti Sava bio “putujući hram” i apostol te da su njegove mošti bile “lijek besmrtnosti”.

-Sve što je imao davao je drugima –živio za druge. Za sebe ništa nije tražio, a sve je dobijao i imao. Mogao je mnogima da vlada a on je izabrao da služi svima-rekao je Topić.

Akademiji je prisustvovao načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je rekao  je da je svetosavlje put ljubavi i vjere Hristove.

Perić je naglasio da je Sveti Sava otac i stvoritelj srpskog naroda.

-Svetitelj Sava je osnivač i utemeljivač naše Srpske pravoslavne crkve. Od vremena Svetog Save znamo ko smo i odakle smo, od njegovog vremena su prve liturgije. On je gradio našu srpsku državu. Sveti Sava je graditelj crkava, manastira, škola, bolnica, bio je značajan srpski diplomata-rekao je Perić.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa nastupali su polaznici Dječijeg vrtića „Duško Radović“ Ugljevik, te učenici Osnovne škole „Aleksa Šantić“ Ugljevik, Srednjoškolskog centra „Mihailo Petrović Alas“ Ugljevik, Muzičke škole „Kornelije Stanković“ Ugljevik, Etno grupa „Tamjan“ i orkestar harmonika Osnovne škole „Aleksa Šantić“ Ugljevik.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...