Saopštenje za javnost potpredsjednika SG Bijeljina Mustafe Gradaščevića prenosimo u cjelosti:

U zvaničnoj posjeti Gradskoj upravi Grada Bijeljina oktobra mjeseca 2021. godine boravio je tadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodin Šefik Džaferović. Pored Džaferovića u delegaciji je bio i tadašnji prvi čovjek Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice Federacije Bosne i Hercegovine gospodin Edin Ramić. Zvanični dio sastanka upriličen je u zgradi Gradske uprave gdje je ulogu domaćina imao aktuelni gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović.

Prisustvovao sam sastanku kao potpredsjednik Skupštine Grada ali i kao predstavnik Bošnjaka u našoj lokalnoj zajednici. Na sastanku je bilo govora o raznim pitanjima i problemima koji tište Bošnjake u Semberiji. Jedno od pitanja koje smo aktuelizirali je i pitanje dotrajale vodovodne mreže, tražeći modalitete uspostavljanja kvalitetnog sistema vodosnabdijevanja Janje. Tom prilikom zatražili smo od gospodina Džaferovića da nam pomogne da ovaj višemilionski projekat kandidujemo za finansiranje prije svega kod muslimanskih zemalja, ali i kod drugih donatora.

Gospodin Džaferović je tada rekao: Pripremite projekat a ja ću se pobrinuti da isti finansira TIKA (Turska agencija za razvoj i saradnju). Kako tad tako i sad. Niti je Grad dao da se uradi projekat, niti iko od nadležnih u Gradskoj upravi pominje rekonstrukciju vodovoda u Janji. Naprotiv…

Danas mi jedan sugrađanin šalje fotografije iz ulice u kojoj živi. Pita me kome da se obrati kako bi se u cijelom sokaku zamijene vodovodne cijevi. Jer svako malo cijev pukne. Radi se o ulici Mehmedalije Maka Dizdara u Janji. Sokak u pomenutoj ulici dug je nekih pedesetak metara. Stanari u tom sokaku i ne broje koliko je puta cijev pukla. Asfalt je sav izrovljen koje od vode, koje od prekopavanja.

Da je Grad Bijeljina uradio projekt rekonstrukcije vodovodne mreže, do sad bi i našli finansijera ili uzeli kredit pa pristupili rješavanju ovog gorućeg problema za mještane Janje. Napomene radi, situacija sa vodovodnim cijevima je katastrofalna u cijeloj Janji. Nema dana da u nekoj od ulica ne dođe do pucanja cijevi. Jednostavno, cijevi su dotrajale. Kako stvari stoje za mandata aktuelnog gradonačelnika po pitanju rješavanja ovog za Janju gorućeg problema neće se ništa uraditi. Jer da je bilo volje od 2021. do sad bi makar projekat bio urađen.

P.S.

Nekoliko puta sam na sjedinicama Skupštine Grada postavljao pitanja oko problematike vodosnabdijevanja Janje. Međutim niti odgovara na ta pitanja niti rješenja problema.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име