Grad Bijeljinu najviše tuže investitori i građani

Datum:

Share post:

Na osnovu sudskih postupaka koji su pravosnažno okončani, Grad Bijeljina duguje više od milion maraka, dok se u 76 postupaka koji su u toku, od Grada potražuje 6.296.000 KM.

Najviše tužbi odnosi se na aktuelnu eksproprijaciju zemljišta za drinski nasip u Janji i gasovod. Istovremeno, grad je nadležim sudovima podnio tužbe u 27 predmeta sa ukupnim potraživanjem od oko 550.000 maraka.

Grad Bijeljina je tokom prošle godine tužen u 76 slučajeva. U završenim sporovima milionske odštete dobili su investitori stambeno-poslovnih objekata koji su gradu plaćali naknadu za tzv. „nedostajući parking„ koju je osporio Ustavni sud BiH.

Advokat Blagiša Lukić pojašnjava da je njegova kancelarija pravosnažno dobila jedan takav spor, te da je njihova stranka naplatila novac koji su  prethodno bili uplatili gradskom budžetu na osnovu neustavne odluke.

TESTNA REKLAMA

Odgovornost grada postoji i u tzv. slučaju “Čikojević”. Naime, planirana izgradnja stambenog objekta u naselju “Pet jezera” zaustavljena je nakon protesta mještana koji su tvrdili da bi gradnjom bile uzurpirane zelene površine.

Građevinski investitori su tražili odštetu od čak dva miliona maraka. Sa njima je, kako tvrdi  gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, postignuta nagodba za naknadu štete od 61.000 maraka. Mićić kaže da su ovaj spor i spor sa preduzećem “Simeks-prom” pred sudom vredni  pet miliona maraka.

– Preduzeće “Simeks-prom” tražilo je 4,5 miliona odštete zbog nemogućnosti da gradi, a presuđena im je nadoknada od samo 205.000 KM. Oni su se žalili, ali i mi smo se žalili, pa su oba slučaja još u toku – kaže Mićić.
Dodaje da Grad sa druge strane putem suda traži izmirivanje starih kredita, od 47 poslodavaca koji su  kupili zemljište na rate u industrijskoj zoni, tri kasne sa plaćanjem, a jedan ne plaća uopšte.

Najbrojniji sporovi koje građani Bijeljine vode protiv grada pred sudovima, odnose se na naknadu štete zbog ujeda pasa lutalica.

Jedna advokatska kancelariija ima čak 20-tak takvih predmeta. Građani negoduju što se naizgled marginalan problem – zbrinjavanje pasa lutalica godinama ne rešava, pa su ljudi, zbog nebrige nadležnih bili žrtve agresivnih čopora.

Žrtve napada pasa lutalica u malom broju slučajeva  sudskim putem traže obeštećenje od lokalnih zajednica na koje imaju pravo. Jedna od njih  je Mirzeta Tomljanović, koju je u njenom naselju pas lutalica ugrizao za noge u decembru 2012. godine.

-Uputila sam dopis gradu Bijeljina da pokušamo da se dogovorimo, a i sad me uhvati bijes kad se setim odgovora. Ispalo je da sam ja tražila te pse, a ne oni mene – kaže Mirzeta i napominje da se u Moskovskoj i obližnjim ulicama naselja Pet jezera i dalje okupljaju čopori pasa.

Advokati traže od 8.000 do 80.000 KM
Brojni su i imovinsko-pravni poslovi zbog aktuelne eksproprijacije zemljišta za nasip na Drini u Janji i gasovod. Advokati kažu da se tužbeni zahtjevi kreću od 8.000 do 80.000 maraka, a ima ih na desetine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...