Grad Bijeljina obilježava 104. godišnjicu oslobođenja Bijeljine u Prvom svjetskom ratu (foto)

Datum:

Share post:

Grad Bijeljina danas obilježava 104. godišnjicu od oslobođenja Bijeljine u Prvom svjetskom ratu.

Na Gradskom trgu, održan je parastos herojima borbe za slobodu u Prvom svjetskom ratu, a zatim i položeno cvijeće na spomenik Kralju Petru. Takođe, u sklopu programa planiran je i istorijski čas.

„Naš Grad danas obilježava jedan od najznačajnijih istorijskih događaja u svom postojanju – dan kada je slavna srpska vojska prije 104 godine donijela slobodu u ove naše krajeve. Naši preci su tu slobodu vijekovima čekali robujući prvo pod Otomanskom, a potom i pod Austrougarskom imperijom. Koliki je značaj današnjeg datuma govori činjenica da između dva svjetska rata obilježavan kao najznačajniji godini i kao Dan Bijeljine. Početkom Drugog svjetskog rata, okupacione snage su prvo srušili spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću, a potom i zabranili obilježavanje Dana oslobođenja Bijeljine. Poslije Drugog svjetskog rata, komunističke vlasti nisu ništa ni uradili po tom pitanju. Danas, prvi put poslije Drugog svjetskog rata mogu da kažem da je na prijedlog našeg Udruženja Gradska uprava u potpunosti preuzela organizaciju ovog događaja“, rekao je Branislav Tomić, ispred Udruženja Kraljevina Srbija i izrazio nadanje da je ovo prvi korak ka konačnom cilju – da se ispravi decenijska nepravda prema današnjem datumu i da će u nekom periodu ispred nas, 10. novembar ponovo biti Dan Grada Bijeljine. 

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina rekao je da se danas u Bijeljini obilježava jedan od najbitnijih datuma u istoriji Bijeljine – „datum kada je Bijeljina u Prvom svjetskom ratu oslobođena, kada je sjedinjena sa ostalim srpskim narodom, sa ostalim jugoslovenskim narodima“.

„Danas ćemo odati počast svima onima koji su veliku žrtvu dali da bi Bijeljina tada bila oslobođena. Naš narod se u dvadesetom vijeku dvaput oslobađao i sjedinjavao. Srbi su živjeli u jednoj državi i, nažalost, kroz ratove 90-tih, Srbi su opet ostali razjedinjeni. Ono što je najjače u našem narodu je slobodarska ideja koja se pokazala kao toliko jaka da, i poslije nekoliko vijekova provedenih u ropstvu, nije mogla biti ugašena i ona postoji i danas – da živimo slobodno, da nam niko ne uređuje naše odnose, da nemamo stranu dominaciju i mislim da je to nešto što prožima naš narod“, naveo je Đurđević.

Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, istakao je da se i poslije 104 godine, spominje velika žrtva koju su tada podnijeli naši preci kako bismo mi mogli da živimo u miru na slobodnoj teritoriji.

„Danas, nakon 104 godine od oslobođenja, spominjemo i pamtimo koliku žrtvu su naši preci podnijeli da bismo mi danas mogli na slobodnoj teritoriji, u miru, u slobodi, uživati sva ljudska i građanska prava. Svjesni, ili u pokušaju da budemo svjesni, kolika je žrtva podnesena, koliki broj poginulih u balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu, kada znamo da je došlo do ogromnog broja smanjenja stanovništva, kada znamo da su i Šumadinac i Vojvođanin i ljudi iz Bosne i Hercegovine, iz Srema, Bačke, Banata, Semberije, Posavine, Podrinja, zajedno rame uz rame ratovali da očuvaju i dođu do oslobođenja naše teritorije na našim vjekovnim ognjištima, onda znamo i danas da njihova žrtva nije bila uzaludna i da mi i ovim današnjim datumom i činom sjećamo se njihove žrtve i činimo sve da budemo dostojni njihovi potomci“, rekao je Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uskoro sjednica Vijeća naroda Srpske: Bošnjaci potežu veto na čak 3 zakona

Akti koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na posljednjoj sjednici, između ostalog i Izborni zakon Republike Srpske,...

GOVEDARICA: Nađeno rješenje – radnicima SDS biće isplaćene plate

Nađeno rješenje: Radnicima SDS-a biće isplaćene plate Šef Kluba poslanika SDS-a održao je jutros sastanke sa predstavnicima Vlade Republike...

„Trofej Bijeljina 2024“ 11. maja u Bijeljini (foto)

Za nešto manje od dvadeset dana, tačnije u subotu 11 maja u Bijeljini, u organizaciji karate kluba "UNSU"...

JU OŠ „Dvorovi“ iz Dvorova posjetila Udruženje „Bijeljinska djeca suncokreti (foto)

Učenici škole zajedno sa direktorom i defektologom OŠ "Dvorovi" iz Dvorova kod Bijeljine posjetili su udruženje: „Bijeljinska djeca...