Grad BIJELJINA MEĐU PRVIMA uvodi ČetBot aplikaciju

Datum:

Share post:

Grad Bijeljina će među prvima u Republici Srpskoj i BiH uvesti ČetBot (ChatBot) aplikaciju za usluge koja će omogućiti veću transparentnost javne uprave i dostupnost informacija građanima 24 časa dnevno putem automatizovanih poruka koje će pružati virtuelni asistent.
 
Sporazum o saradnji u okviru projekta „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem ČetBot aplikacije“ je u ime Grada Bijeljina u Beogradu potpisao zamjenik gradonačelnika Predrag Jović, istakavši da će lokalna uprava na ovaj način biti efikasnija i pristupačnija.
 
– Učestvovanjem u projektu, Bijeljina se pridružuje velikim evropskim i svjetskim gradovima koji su uvidjeli značaj primjene vještačke inteligencije za pružanje raznovrsnih informacija – turističkih, komunalnih, administrativnih i sličnih,  što pokazuje da je spektar mogućnosti korištenja ČetBota veliki – naveo je Jović.


 
Građani će ČetBot-u moći da pristupe putem mobilnog telefona ili kompjutera, bez instaliranja dodatnih aplikacija, a Grad će tako stanovnicima pružiti niz relevantnih informacija, kao što su podaci o komunalnim uslugama, lokalnim podsticajima za poslovanje, dostupnim poslovnim objektima, poslovnim događajima, poručivanju dokumenata i slično.
 
Tokom pripremne faze projekta biće obučena dva službenika Gradske uprave za kreiranje scenarija za ČetBot i u planu je da ovaj elektronski sistem bude u funkciji do juna 2022. godine.
 
Osim Bijeljine, u Srpskoj će vještačka inteligencija u vidu ČetBota biti razvijena u opštini Laktaši, a partneri u okviru projekta koji sprovodi njemački GIZ, su firme „Saga NFG“ iz Banjaluke, „Saga“ iz Beograda“, NALED i Privredna komora Republike Srpske.
 
Očekivani rezultati projekta, u kojem Grad Bijeljina učestvuje zahvaljujući dobijenom sertifikatu za grad sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC – Business Friendly Certification South East Europe), su povećana transparentnost javne uprave, postizanje veće svijesti javnih i privatnih subjekata o koristima digitalnog pružanja gradskih i opštinskih usluga i poboljšanje interakcije institucija sa njihovim građanima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

POČINJE SUĐENJE Ejupu Ganiću i ostalim optuženim za zločine u Dobrovoljačkoj

Statusna konferencija pred početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u...

Uspješan vikend za bijeljinski “Atletik“ – 21 medalja na tri takmičenja (foto)

Najmlađi članovi AK "Atletik" iz Bijeljine, juče su učestvovali na 7. Atletskoj uličnoj trci u Ugljeviku, gdje su...

BIJELJINA: “Podrinje“ iz Janje deklasiralo Omarsku – Het trik Ristića

Podrinje predvođeno novim trenerom Ilijom Simićem sjajnom igrom deklasiralo Omarsku sa 5:1 u utakmici drugog kola Prve lige Republike Srpske. Pred...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina OBEZBIJEDILA MEDALJU na Evropskom prvenstvu u Turskoj (foto)

Takmičarka bokserskog kluba Radnik, Dunja Vukšic, pobjedom protiv takmičarke iz Irske osigurala je medalju na Evropskom prvenstvu u...