GOVEDARICA: Hoće li Dodik pozvati Radmanovića na odgovornost u NS RS zbog presude Suda u Strazburu?

Datum:

Share post:

Saopštenje Vukote Govedarice, šefa  Kluba poslanika Srpske demokratske stranke u NS RS prenosimo u cjelosti:

Hoće li Milorad Dodik na sjednicu Narodne skupštine na kojoj će biti predloženo odbacivanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Kovačević“ pozvati na odgovornost i Nebojšu Radmanovića, svog najbližeg saradnika koji je 2012. godine glasao da Haris Vehabović, idejni tvorac apelacije Slavena Kovačevića, bude izabran za sudiju Evropskog suda za ljudska prava, upitao je Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke. 

„Radmanović je kao član Predsjedništva BiH 2012. godine predložio Evropskom sudu za ljudska prava Harisa Vehabovića za sudiju na devetogodišnji mandat što je sud i prihvatio. Vehabović je i kao sudija bio dugogodišnji lobista različitih apelacija pred Evropskim sudom za ljudska prava kojima se pokušavao po nalogu bošnjačke politike primijeniti državni karakter Bosne i Hercegovine od države dva entiteta i tri naroda u građansku državu. Ako pročitate Vehabovićeve kolumne u medijima kojima on savjetuje kako da se promijeni državni karakter Bosne i Hercegovine jasno je da je Radmanović te 2012. godine imenovao građanskog lobistu u Evropski sud za ljudska prava“, poručio je Govedarica.

On je kazao da sve apelacije prema Evropskom sudu za ljudska prava koje je političko Sarajevo kandidovalo ima pečat Harisa Vehabovića kojem je mandat u Sudu u Strazburu upravo omogućio Nebojša Radmanović.

„Kada već saziva posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske o presudama Suda u Strazburu, Dodik bi trebao da pozove Radmanovića da Narodnoj skupštini a i javnosti objasni zašto je imenovao Vehabovića u Sud u Strazburu“, poručio je šef Kluba poslanika SDS i dodao:

“Da cinizam bude potpun potrudio se juče Radmanović koji je u izjavi za Srnu osudio novu presudu Suda u Strazburu kazavši da: „nova presuda Evropskog suda za ljudska prava ne poštuje ustavne norme BiH, neprimjenjiva je u njoj i samo može izazvati veće probleme od postojećih. Odluke su potpuno van normi života u BiH, koji se zasniva na ravnopravnosti naroda i entiteta“. Radmanović bi Narodnoj skupštini Republike Srpske ali i svom partijskom šefu Miloradu Dodiku morao da objasni da li je te 2012. godine ispao krajnje politički naivan kada je izglasao Harisa Vehabovića u Evropski sud za ljudska prava? Ili je ipak taj njegov potez nalog Milorada Dodika kojim je još tada zarad sarajevskih fotelja trgovao interesima Republike Srpske? Razmiljšajući šta je od ovoga tačno, više sam mišljenja da je Dodik naredio Radmanoviću da imenuje Vehabovića“, zaključio je Govedarica.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ministar Minić u Bijeljini sa predsjednikom i članovima Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije i Majevice“ (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Savo Minić, danas je prisustvovao sastanku sa semberskim poljoprivrednicima i predsjednikom Udruženja poljoprivrednika...

U NB „Filip Višnjić“ u Bijeljini promovisana knjiga “Uspon i pad embahada – Srpska i jugoslovenska diplomatija u vrtlogu istorije (1919 – 1948)“ dr...

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” predstavljena je knjiga “Uspon i pad embahada - Srpska i jugoslovenska diplomatija u...

Mali veliki fudbaleri iz Velike Obarske – braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković (foto)

Braća blizanci Andrej i Aleksa Novaković iz Velike Obarske od svoje 6. godine igraju fudbal. U početku je...

Ministar Minić otvorio 21. “Interagro” – Ministarstvo će tokom godine biti redovno i odgovorno u svakom poslu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić otvorio je danas 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i...