Goraždanin u 85 akvarijuma uzgaja HILJADE RIBICA

Datum:

Share post:

Nastavnik istorije Sedin Hadžimusić u slobodno vrijeme je akvarista, ali ljubav prema podvodnom svijetu i za naše prostore rijetkim vrstama riba postepeno je iz hobija prerasla u dodatno zanimanje.
 

"Vjerovatno je Drina imala uticaj na nas Goraždane. Od malih nogu sam volio sve vezano za vodu, a akvaristikom sam se počeo baviti u srednjoj školi. Tada sam dobio prve akvarijume i tako je počela ljubav koja traje i danas. Prve ribice sam dobio na poklon od majke, a kasnije, kako je zanimanje raslo, nabavljali smo ih brat i ja, dobijao na poklon, nešta uzimao, nešta sam mrijestio i tako", kaže Hadžimusić. 

Danas je siguran da ima 85 akvarijuma, u kojima se broj "stanovnika" svakodnevno mijenja. Radi se o hiljadama primjeraka, a u vrijeme mrijesta, za što je potrebno postići idealne uslove, u jednom danu dobije hiljadu novih ribica.

"Konstantno širim. Imam svoju viziju kojoj težim, a to je da imam jezera pa čak i staklenik. To je neka završna faza, gdje bih volio da se okušam i bio bih možda prvi u Bosni koji to ima. Da probam na taj način, u bazenima, da mrijestim ribice tokom čitave godine", kaže Hadžimusić.

Da je to u stanju i na našim prostorima moguće uvjerio se proteklih mjeseci, kada je u jednom dijelu plastenika, ispred porodične kuće u naselju Laleta, majka proizvodila povrće, a Sedin napravio privremene bazene u kojem su rođene i prelijepe "zlatne ribice".

TESTNA REKLAMA

 

Od brojnih vrsta koje nam pokazuje teško je odabrati najzanimljivije ili najljepše, jer sve su mu podjednako drage. Sretan je što se upravo u vrijeme naše posjete dešavao mrijest zlatnih ribica i skalara, koji ljubomorno brane svoju ikru od znatiželjnih posjetilaca.

"U tom periodu su meni ribice, iskreno, najinteresantnije, a svaki akvarista teži ka tome da uspije neku vrstu da omrijesti. Toliko i njegov rang, nivo među akvaristima vrijedi koliko uspije vrsta da razmnoži uspješno. Najveća čar ovog hobija je mrijest", objašnjava Hadžimusić.

U Sedinovim akvarijumima cijeli je riblji svijet, od onog iz Amazona, afričkih jezera pa čak i iz Australije, Kine i Japana.

"Morate im namjestiti neke prirodne uslove iz njihovih krajeva. Recimo ako je rijeka Amazon u pitanju, morate temperaturu, biljke iz tog predjela, čak je i drvo, ako ste snimili u akvarijumima, iz rijeke Amazon. Imam desetak vrsta iz Australije, koji se avionima transportuju po čitavom svijetu i navikle su se na akvarijumske uslove. 'Borac' iza vaših leđa je s Tajlanda, zatim 'zlatni koi', šaran iz Japana… To je nacionalni sport u Japanu. Jedan kvalitetan primjerak 'koi šarana' u Japanu zna koštati i po pet miliona maraka na sajmovima. To je u njih tradicija da se porodice i po 300-400 godina bave uzgojem samo jedne vrste 'koi šarana'" kaže Hadžimusić te pojašnjava da jedan par japanskog šarana može proizvesti i do 200.000 komada mlađi te da se selekcijom, prema posebnim kriterijima, bira najljepši čija vrijednost dostiže basnoslovne sume novca.

Postepeno šireći svoj podvodni svijet na brdu iznad Goražda, Sedin je povećavao i broj akvarijuma, hiljada litara vode koji stanu u njih, prostorija u prizemlju svoje kuće u kojem su smješteni.

"Ja sam malo precijenio svoje mogućnosti. Mislio sam da mogu ovo sve sam da iznesem, ali ne mogu. Zahtijeva puno vremena, puno posla i u zadnje vrijeme ne mogu da stignem sve što sam zamislio. Pomaže mi dosta brat pri zamjeni vode, jer ne bih mogao sam", objašnjava.

Interesovanje za akvaristiku u BiH raste iz dana u dan, ali ovaj hobi traži znatna finansijska ulaganja i dosta vremena koje mu treba posvetiti. S druge strane, u odnosu na ranija vremena, zahvaljujući internetu danas je mnogo lakše doći do informacija i izvršiti kupovinu ribica i iz najudaljenijih dijelova svijeta.

"Velika su ulaganja, ali čovjek kad bi se posvetio samo ovome mislim da bi se jedna fina plata mogla zaraditi. Moji prijatelji iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne, nekoliko njih koji se bave samo ovim i imaju kapacitete veće od mene ili kao ja, žive fino od toga", kaže Sedin.

Skromni akvarista iz Goražda ribice iz svojih akvarijuma prodaje uglavnom po simboličnim cijenama od jedne do tri KM, a jednoga dana, priča nam kroz smijeh, možda proizvede japanskog šarana i postane milioner.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: mondo.rs

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

GRADONAČELNIK Bijeljine ODBIO da se pozdravi sa ministrom Pašalićem u rodnom Crnjelovu (foto, video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, zajedno sa ministrom komunikacija i transporta BiH, Vojinom Mitrovićem i...

Premijer Srpske pozitivan na korona virus

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozitivan je na virus korona (SARS-CoV-2). Premijer Višković ima blage simptome virusa i...

Donijeta odluka o usvajanju i provođenju Plana integriteta u Osnovnom sudu u Bijeljini

Na osnovu Smjernica za izradu i provođenje plana integriteta u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, koje je usvojio...

Večeras Pantelinsko duhovno veče u Bijeljini

U okviru tradicionalne manifestacije Pantelinski dani, u ponedeljak 8. avgusta, u 20 časova, u velikoj sali Centra za...