Goran je jedini srpski fotoreporter koji je osvojio prestižnu Pulicerovu nagradu (foto)

Datum:

Share post:

Pulicerova nagrada mi prija, i žao mi je što je nisam dobio ranije, kada sam bio u finalu s nekim drugim fotografijama. Ali ovo priznanje neće promijeniti ništa u mom životu i načinu rada. Uvijek mi je sljedeći zadatak najvažniji, fokusiran sam na to kako ću da uradim nove slike, jer je za mene nagrada svaka objavljenja forografija.

Ovako, govori Goran Tomašević, fotoreporter agencije Rojters, koji je dobitnik ovogodišnje Pulicerove nagrade. Ovaj rođeni Beograđanin, koji trenutno živi u Istanbulu, nagrađen je za “živopisnu i zapanjujuću vizuelnu priču o važnosti, očaju i tuzi migranata dok su putovali u SAD iz Centralne i Južne Amerike”.

On je jedini Srbin koji je dobio ovo prestižno priznanje.

Dva puta se Goran Tomašević vraćao na tlo Latinske Amerike kako bi kroz objektiv prikazao tamnošnje društvo, gdje droga vodi glavnu riječ.

TESTNA REKLAMA

U junu prošle godine prvi put je otišao u Meksiko i Honduras, gdje je, sjeća se, ubijeđivao kriminalce da pristanu na fotografisanje, što nije bilo nimalo lako. Međutim, nije bio zadovoljan radom, pa se u avgustu vratio ponovo.

– Nagrađenu fotografiju napravio sam ljetos u gradu San Pedro Sula u Hondurasu, poslije obračuna dvije rivalske bande koje ratuju zbog teritorije za prodaju kokaina- kaže Tomašević.

:: #UNS info:: #UNS info:: #UNS info

❗️?Goran Tomašević-prvi srpski fotoreporter dobitnik Pulicera

?Čestitamo!

 

 
 

▶️[https://t.co/FzNZpFOtBD] pic.twitter.com/btLbGgZ8Qk

 

— UNS (@UNSinfo) April 17, 2019

– Došao sam na uviđaj, policija je već bila prisutna. Počeo sam da fotografišem, i u jednom trenutku taj pijetao je prošao ispred objektiva i ispred ubijenog momka. Tamo su ubistva svakodnevna, i onaj ko tamo nije bio i ne zna koliko je opasno.

Obišao je mnoga ratišta, najteže na Kosovu

Nagledao se Tomašević jezivih scena, ne samo u Latinskoj Americi, već u Avganistanu, Siriji, Iraku… Svjedočio je istorijskim događajima – revoluciji u Egiptu i Libiji, izborima i referendumu o nezavisnosti Južnog Sudana, predsedničkim izborima u Kongu i Pakistanu, zemljotresu u Kašmiru, ali i Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine i Svetskom prvenstvu u fudbalu 2006. godine u Nemačkoj.

Ali ne krije da mu je najteže palo da fotografiše bombardovanje Srbije u Nato agresiji 1999. godine. Tada je kao jedini fotoreporter strane agencije u Srbiji bilježio patnju našeg naroda na Kosovu.

– Fotografisanje NATO bombardovanja na Kosovu je svakako jedan od najtežih zadataka koje sam ikada radio – sjeća se Goran.

– Uspomene su bolne, sve što sam slikao poslije toga bilo je nekako lakše, jer nije bilo u mojoj zemlji. Bio sam u Prištini i ne možete da zamislite čega sam se sve nagledao. Objetkivom sam bilježio svakakve nesreće u svijetu, i ako je zlo teško mjeriti, tragedija našeg naroda ipak mi je bila najteža – kaže ovaj fotoreporter.

U Beograd, grad u kojem je rođen i odrastao, Goran često dođe. Ovdje ima mnogo prijatelja i porodicu. Obiđe majku, sestru…

– Dolazim često u srpsku prestonicu, posjetim majku koja ima 83 godine, i još uvijek se odlično drži i dalje je šef – sa osmijehom kaže dobitnik “Pulicera”.

– Obiđem očev grob, a sa majkom boravim u vikendici mojih roditelja u okolini Obrenovca.

Stravične scene
Kriminalne grupe u Latinskoj Americi kontrolišu gotovo cijelo društvo, prepričava nam Tomašević. Osim što se svakodnevno ubijaju na ulici, gdje se krv vidi često koliko i voda, pogodili su ga prizori i trudnih djevojčica od 13 do 14 godina.

Izvor: novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...