Google Play aplikacije koje napadaju kad je telefon isključen

Datum:

Share post:

U Google Play prodavnicu su se ušunjale čak 43 maliciozne aplikacije koje su preuzete preko 2,5miliona puta. Kad se ekran telefona isključi, puštaju reklame i tako troše bateriju.

Maliciozne aplikacije su otkrili bezbjednosni eksperti iz McAfee tima, a problem su odmah prijavili kompaniji Google. Nakon toga su uklonjene. Uglavnom se radilo o kanalima za distribuciju vijesti, pa je valjda zbog toga veliki broj korisnika nasjeo na maliciozni trik.

Žrtve su uglavnom iz Južne Koreje, ali eksperti ističu da slične taktike mogu da se koriste i u drugim aplikacijama koje imaju daleko veći domet. U pitanju je adware, ali to ne znači da su zaražene aplikacije bezazlene – troše baterije uređaja, internet, a na meniju su i oglašivačke prevare.

Kad se jednom instaliraju, ove aplikacije čekaju i po nekoliko nedjelja dok se ne aktiviraju. Tako ostaju neprimjećene. Korisnicima se preporučuje da čitaju komentare koje drugi pišu prije nego što preuzmu neku aplikaciju i da prilikom instaliranja ne daju nikakve dozvole koje otvaraju vrata raznoraznim malverima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: PC Press

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Svečano otvaranje košarkaškog terena na stadionu Radnika

U sklopu stadiona Radnik u Bijeljini obnovljen je i stavljen u upotrebu za našu djecu i omladinu sportski...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...