Gojkovo stado domaćih koza iz Semberskog sela Popovi

Datum:

Share post:

Nekada ranije, u bivšoj Jugoslaviji, koza je bila proskribovana domaća životinja, jer je, navodno, uništavala mladu šumu. Sve do prije tridesetak godina rijetko je ko na ovim našim prostorima uzgajao koze.  U Semberiji, već desetak godina, Gojko Stanković (54) uzgaja koze domaće pasmine.

Prije rata Gojko je živio u selu Mutnica kod Zenice. Sada je mještanin sela Popovi kod Bijeljine.

„ Uzgajam koze domaće pasmine. Čuo sam i za alpske koze, međutim, vjerujem domaćoj pasmini. Što se tiče samog uzgoja, kod mene je sve prirodno. Nema koncentrata i vještačkih preparata. Pripremam i više vrsta kozjeg sira, sve zavisi od toga šta ko želi, da bude slan, neslan, sa dodacima i nekim mirođijama. Prodajem i kozje mlijeko, a sirutku poklanjam besplatno. Ko god želi, može da degustira mliječne proizvode od mlijeka domaćih koza“, kaže Gojko, ističući da svakodnevno čuva koze na livadama ovog sela.

TESTNA REKLAMA

„Obično ujutro čuvam koze dva do tri sata, ali ih na ispašu izvodim i u popodnevnim, večernjim satima. Volim ovaj posao, a cilj mi je da proizvedem zdrave mliječne proizvode. Trenutno imam u stadu šezdesetak koza i jaradi. Zbog ove korone malo sam usporio sa investicijama. Planirao sam da podignem kredit u banci, tri do četiri hiljade KM, pa da izgradim jednu dobru, klimatizovanu staju za koze. Trenutno dvadesetak koza muzem ručno, tako da će i muzilica doći na red. Sve poslove obavljam sam, ali kada čovjek nešto voli, onda mu to ne pada teško“, kaže Gojko Stanković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...

SERVISNE INFORMACIJE za 10. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom i električnom energijom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...