Godišnjica NATO bombardovanja: Održan pomeni za novinare RTS koji su stradali prije 24 godine

Datum:

Share post:

Za 16 radnika Radio-televizije Srbije (RTS), koji su prije 24 godine stradali u NATO bombardovanju zgrade RTS, održan je pomen tačno u vrijeme kada su 23. aprila 1999. godine avioni Alijanse prvi put u istoriji ratovanja izvršili napad na jednu medijsku kuću.

Pomenu kod spomenika “Zašto” u Tašmajdanskom parku u 2.06 prisustvovale su porodice poginulih, zajedno sa predstavnicima RTS i novinarskih udruženja.

Zgrada RTS, koju je NATO, suprotno svim pravilima i običajima ratovanja, proglasio za legitimni vojni cilj, bombardovana je tokom emitovanja vijesti.

Iako je znao da se u zgradi svake noći nalazi između 150 i 160 civila, NATO je izvršio napad, u kojem je na svojim radnim mjestima ubijeno 16 ljudi.

U napadu su poginuli Jelica Munitlak, Ksenija Banković, Darko Stoimenovski, Nebojša Stojanović, Dragorad Dragojević, Dragan Tasić, Aleksandar Deletić, Slaviša Stevanović, Siniša Medić, Ivan Stukalo, Dejan Marković, Milan Joksimović, Branislav Jovanović, Slobodan Jontić, Milovan Janković i Tomislav Mitrović.

U ime porodica stradalih okupljenima se obratio Miroslav Medić, brat stradalog Siniše Medića, i poručio da bol nije ništa manja poslije svih ovih godina.

– Ponovo smo se okupili ovdje ispred spomenika `Zašto` da postavimo isto pitanje na koje već 24 godine nismo dobili odgovor – pitanje zašto. Zašto je neko odlučio da ubije nevine ljude bez ikakvog razloga, ljude koji su samo radili svoj svakodnevni posao, koji nisu nikoga ugrožavali, koji nisu imali veze sa uređivačkom politikom RTS u to vrijeme – naveo je Medić.

U spomen stradalim radnicima RTS juče je izveden padobranski skok, sa zastavom koja je nosila likove ubijenih.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...

SERVISNE INFORMACIJE za 16. april: Prekidi u snabdijevanju vodom

Danas, zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju...

VRIJEME DANAS ujutro vrlo toplo, popodne naoblačenje sa kišom

Ujutru i prepodne vrlo toplo, vetrovito uz dalje naoblačenje. Sredinom dana na severozapadu naoblačenje sa kišom i pljuskovima...

Srbački ribolovac upecao kapitalca na neobičan način (foto)

Član Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ iz Srpca, Kristijan Pantelić iz Glamočana upecao je kapitalni primjerak soma na neobičan način...