Godišnja konferencija za medije Udruženja veterana „Garda Panteri“ – Borimo se za život dostojan čovjeka (foto, video)

Datum:

Share post:

Borimo se za život dostojan čovjeka

Prošla godina je bila jedna od najtežih, ali i godina u kojoj je naše udruženje zabilježilo najviše aktivnosti, izjavio je na godišnjoj konferenciji za štampu predsjednik Udruženja veterana “Garda Panteri” Petar Cvijetinović, istakavši da se ovo udruženje u prošloj godini maksimalno angažovalo oko poboljšanja materijalnog statusa demobilisanih boraca, članova ovog udruženja.

“Unazad sedam godina smanjivan je budžet u Odjeljenju za boračko – invalidska pitanja Gradske uprave, te smo insistirali na povećanju sredstava za jednokratne novčane pomoći i za stambeno zbrinjavanje demobilisanih boraca. Izgradili smo Spomen – park “Branko Pantelić Panter” na Panjiku, na mjestu pogibije Branka Pantelića i petnaestorice naših boraca, zahvaljujući materijalnoj podršci Vlade Republike Srpske. U prošloj godini organizovali smo humanitarne akcije u ukupnom iznosu od 135.000 KM, što je iznos koji nisu obezbijedila sva boračka udruženja u Bijeljini zajedno. Obilježili smo sve događaje iz proteklog rata koji se odnose na ratni put Garde Panteri, a otpočeli smo i izgradnju spomenika poginulim gardistima u Brčkom. Pripremamo i izgradnju spomen – sobe”, izjavio je Petar Cvijetinović, govoreći u nastavku o stambenom zbirnjavanju demobilisanih boraca.

 “Naša inicijativa je da naši demobilisani borci, govorimo o najtežim socijalnim slučajevima, dobiju sobu i kupatilo, odnosno da imaju život dostojan čovjeka. Prije dva mjeseca preminuo je jedan borac, bukvalno, od šuge. Živio je u nehigijenskim uslovima, nije imao kupatilo. Jedan naš saborac deset godina živi u objektu bez kupatila. Od Odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu zahtijevamo da otpočne rješavati najteže slučajeve, kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje demobilisanih boraca.  Takvih ljudi nema puno, ali im se mora obezbijediti dostojanstven život”, naglasio je Cvijetinović.

Govoreći o zapošljavanju djece demobilisanih boraca, Cvijetinović je izrazio zabrinutost zbog otpuštanja oko 150 radnika u Termoelektrani “Ugljevik”.

“Ugovori im nisu produženi, a među njima su i neki naši članovi, djeca naših boraca. Ostavljene su porodice bez te jedne plate koju su imali. Nas to brine, tako da smo zatražili sastanak sa direktorom Termoelektrane “Ugljevik”, kako bismo dobili objašnjenje za to.  Teško je nekoga ostaviti bez posla i bez elementarnih uslova za prehranjivanje porodice. Ima puno onih koji su podigli kredite, a sada ostaju bez posla i bez plate. Djeca naših boraca, uz to i visokobrazovana, sa diplomama državnih fakulteta, nemaju mogućnosti da se zaposle, dok posao dobijaju oni sa kupljenim diplomama. Imamo primjer momka koji je doktor pravnih nauka, a radi kao keramičar. Neki od njih rade kao pomoćnici advokata za male novce. Među njima su hidroinženjeri, elektroinženjeri, energetičari, koji ne mogu da dođu do izražaja i da  se zaposle. Mi djecu naših saboraca nećemo ostaviti na cjedilu”, istakao je Petar Cvijetinović, naglasivši da je Udruženje veterana “Garda Panteri” odlučilo da pruži podršku kandidatu za načelnika opštine Bratunac doktoru Lazaru Prodanoviću, smatrajući da će on konkretno pomoći gardistima koji žive na području ove opštine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...