General Delić i JUNACI sa Paštrika dobijaju svoju aleju sjećanja u Moskvi

Datum:

Share post:

Svetlana Delić, kćerka generala Božidara Delića, će sutra,  u utorak, 25. aprila, u Moskvi posaditi prvo drvo u memorijalnoj aleji posvećenoj njenom ocu generalu Božidaru Deliću i 549. motorizovanoj brigadi Vojske Jugoslavije kojom je komandovao na Paštriku 1999. godine tokom NATO agresije, izjavila je za Srnu je da je ponosna i zahvalna što je njenom ocu i njegovim saborcima učinjena takva čast.

-Ganuti smo i ponosni što je prepoznato ono što je tata kao vojnik i patriota učinio za svoju zemlju i što će ovaj memorijal čuvati sjećanje na njega i njegove vojnike – rekla je Delićeva.

Aleja – drvored posvećen generalu Deliću biće zasađena na teritoriji Timerjazovske akademije, koje je šetalište grada Moskve, a na još jednoj lokaciji će njemu u čast biti posađeni jorgovani.

Ovlašteni zastupnik „Bojevog bratstva Rusije“ Olga Litina, koja je inicirala ovu akciju, kaže da će aleja sjećanja i jorgovani biti obilježeni tablicama te da će drvoredi posvećeni srpskom generalu biti posađeni i u Dagestanu.

Ona je najavila da će 25. aprila u 16.00 časova po ruskom i 15.00 časova po srpskom vremenu iz Ruskog doma u Beogradu biti organizovano praćenje ceremonije sađenja drveća.

-General Stojan Konjikovac ispričaće priču sa Bitke na Košarama, a obratiće se i oficiri iz Dagestana. Bitka za Košare i Dagestan se desila iste godine. Na Košarama je srpska vojska stala ispred albanskih terorista i nanijela im ogromne gubitke, a u Dagestanu su Dagestanci stali ispred čečenskih terorista i štitili narod apsolutno na isti način kao Srbi – rekla je Litina.

General Božidar Delić učestvovao je u ratu u Hrvatskoj i obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vrijeme rata u BiH.

Bio je najmlađi potporučnik, najmlađi pukovnik i general u Vojsci Jugoslavije, načelnik štaba 549. motorizovane koja je u periodu od 1998. do 1999. učestvovala, između ostalih, u Bitki na Paštriku boreći se protiv terorističke OVK i NATO.

-Nema nazad, iza je Srbija – riječi su generala Božidara Delića, koji je komandovao odbranom Paštrika.

Bitka na Paštriku bila je, uz Košare, ključna za zaustavljanje kopnene intervencije na Srbiju 1999. godine.

Delić je bio narodni poslanik i potpredsjednik Narodne skupštine.

Božidar Delić rođen je u Petrovcu kod Đakovice 8. januara 1956. godine, a preminuo je 23. avgusta 2022. godine u Moskvi nakon duge i teške bolesti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...