Gasovod IZGRAĐEN, a gas NE TEČE kroz Bijeljinu! ZAŠTO?

Datum:

Share post:

Gasovod izgrađen, a gas ne teče: Evo kada će Bijeljina moći da koristi plin

Gasovod je još prije nekoliko godina stigao do Bijeljine, razveden je po ulicama, ali niko u tom gradu i dalje ne može da koristi plin. Zašto?

Miloš Stevanović, advokat kompanija „Bijeljinagas“ i savjetnik generalnog direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića, očekuje da priključci počnu nakon završetka ove grejne sezone. “Srbijagas” je većinski vlasnik “Bijeljinagasa”.

– Istina je da je u Gradu Bijeljina kompanija „Srbijagas“ u potpunosti završila gasifikaciju Grada. To je nekih 300 kilometara mreže. Isto tako, postavljen je gasovod između Bijeljine i Šepka u dužini od oko 22 kilometra. Kompletna mreža je pod pritiskom, završena je sva dokumentacija, građevinske, upotrebne dozvole. Razlog zbog čega gasovod nije pušten u grad je taj što je u toku postupak za pribavljanje licence za distribuciju, odnosno licence za trgovinu i snabdijevanje, pred Regulatornom agencijom za energetiku Republike Srpske u Trebinju – kaže Stevanović za Srpskainfo.

Naglašava da je kompanija završila sve svoje obaveze i ostaje formalnost pred Regulatornom agencijom, za koju kaže da je veoma kooperativna.

Miloš Stevanović advokat
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– I kao što je direktor „Srbijagasa“ ranije najavio, očekujemo da će građani moći poslije ove grejne sezone da se priključuju. Takođe, „Srbijagas“ je predložio Gradu da u svom budžetu uvrsti subvencije domaćinstvima u iznosima koje Grad odredi, s obzirom da je u pitanju prelazak na ekološki čist način grijanja, da bismo građane stimulisali da ih što više pređe na korištenje gasa. Postoje dvije licence, jedna je za trgovinu i snabijevanje, a druga je licenca za distribuciju. Ta licenca za distribuciju je faktički važna i ona omogućava kompaniji „Bijeljinagas“ da može da prodaje gas – dodaje Stevanović.

Kada je riječ o tehničkim detaljima, u pitanju je krak gasovoda ka Bijeljini od Šepka, gdje se kopča na stari jugoslovenski gasovod koji iz Srbije ide ka „Alumini“, Zvorniku, dalje prema Sarajevu… U pitanju je isti gas koji koriste građani Srbije. Gasovod preko Rače, ka Banjaluci, koga najavljuje Milorad Dodik i još neki političari, sasvim je druga priča.

– U Šepku postoji velika mjerno – regulaciona stanica ka Bijeljini. Plus u Bijeljini postoje sagrađene još dvije velike stanice – objašnjava Stevanović.

Gasovod
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Kako kaže, Grad Bijeljina je prihvatio zahtjev „Srbijagasa“ da, ko god traži građevinsku dozvolu, mora prethodno da dobije saglasnost „Bijeljinagasa“, koji na taj način štiti gasovodnu mrežu od oštećenja.

Koliko će da košta priključak domaćinstava na gasovod?

– To određuje regulator, ne može niko drugi. Regulatorna agencija je vrlo kooperativna i zaista predana investiciji – kaže Stevanović.

Istovremeno, postoji i sudski spor koji se vodi pred Okružnim prvrednim sudom u Bijeljini gdje je „Bijeljinagas“ tužio Grad Bijeljinu da im vrati oko 600.000 KM.

– Grad je po osnivačkom ugovoru bio dužan da refundira troškove u vezi sa imovinsko – pravnim odnosima, što Grad nije uradio. Gradonačelnik Bijeljine je potpisao ozjavu na jednoj od sjednica Upravnog odbora, da je Grad dužan. Isto to nam je potvrdila Skupština Grada Bijeljina. Međutim, i dalje nismo uspjeli da naplatimo od grada tih oko 600.000 maraka. „Srbijagas“ je tražio radno – konsultativni sastanak sa gradonačelnikom i čekamo potvrdu termina. Partneri smo i dalje sa gradom, komunikacija postoji, međutim sporimo se za taj novac. Takođe, Grad Bijeljina ima tužbu protiv „Bijeljinagasa“ za nekakve takse iz 2012. ali to je vrlo simbolično. Mi to isto sporimo. To je iz vremena kada je bio prethodni vlasnik „Bijeljinagasa“ – kaže Stevanović.

Bijeljina
FOTO: SRPSKAINFO

Podsjećamo, još u septembru 2021. kompanija „Srbijagas“ dobila je od Gradske uprave Bijeljina rješenje o upotrebnoj dozvoli za gradski distributivni gasovod u dužini preko 300 kilometara, čime je zaokružila prvu veliku investiciju u Republici Srpskoj.

Ova investicija u koju je uloženo više od 20 miliona evra, trajala je 10 godina i u njenoj realizaciji je učestvovala uglavnom domaća građevinska operativa. Tada su postojale najave da će se graditi gasovod od Bijeljine do Banjaluke, paralelno sa izgradnjom auto-puta.

Podsjećamo, „Bijeljinagas“ d.o.o. je domaći gradski distributer koji je 80 odsto u vlasništvu „Srbijagasa“, dok je ostalih 20 procenata u vlasništvu Grada Bijeljina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Studenti iz Šapca posjetili bijeljinsku Bolnicu

Studenti druge godine i njihovi profesori Akademije strukovnih studija Šabac, Odsek za medicinsko i poslovno tehnološke studije iz...

Kako da zaštitite vašu baštu i biljke od nevremena

Bašte i vrtovi su dio mira i ljepote u našim životima, ali ih nevrijeme može brzo pretvoriti u...

Srpska bogatija za 13 djevojčica i 12 dječaka

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 25 beba, 13 djevojčica i 12 dječaka,...

Odbojkaši „Radnika“ odbranili titulu prvaka Bosne i Hercegovine

Odbojkaši Radnika odbranili su titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Iako nisu imali prednost domaćeg terena u finalu, odbojkaši Radnika...