Gardisti GŠ VRS u Bijeljini obilježili krsnu slavu Bogojavljenje

Datum:

Share post:

Danas su pripadnici Prve gardijske motorizovane brigade General Štaba Vojske Republike Srpske obilježili krsnu slavu Bogojavljenje u hramu Svetog Đorđa.

Osnivačka skupština Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske održana je 27. aprila 2019. godine u Istočnom Sarajevu. Kroz ovu jedinicu prošlo je oko 4.500 mladih vojnika, dok je njih oko 250 ugradilo živote u temelje Republike Srpske.

“Puno je godina prošlo od rata, međutim, neophodno je da na ovaj način čuvamo tekovine VRS. Mi smo ponosni što smo učestvovali u stvaranju naše države, a građani Srspke ne treba da se stide svoje vojske, svoje prošlosti – treba da budu ponosni na Republiku Srpsku koju smo tada napravili. Osim očuvanja te tradicije, ovo je ujedno i način da očuvamo sjećanje i na naše pale drugove i žrtvu koju su oni i njihove porodice podnijeli položivši svoje živote”, rekao je za portal Dešavanja u Bijeljini Igor Novaković, predstavnik Prve gardijske motorizovane brigade GŠ VRS na obilježavanju krsne slave.

TESTNA REKLAMA

Nakon slavskog obreda u hramu Svetog Đorđa upriličen je i skroman slavski ručak u restoranu "Naše dvorište" u Bijeljini.
Udruženje gardista funkcioniše od 2019. godine i trenutno broji oko 500 članova koji su danas širom Republike Srpske obilježili slavu.

Prva gardijska motorizovana brigada Glavnog štaba Vojske Republike Srpske je vojna formacija o kojoj se najmanje u javnosti zna. Tokom postojanja, sa osnovnim zadatkom da štiti Glavni štab i visoke oficire VRS pri glavnom štabu, učestvovala je na mnogim ratištima – olovskom, bihaćkom, na platou Treskavice i Bjelašnice, u akciji "Cerska 93", Lukavcu, u i oko Srebrenice i Žepe.

Ovu jedinicu činili su uglavnom mladi momci, što njihova djela čini još značajnijim.

Iako najmlađa brigada, nisu je zaobišle broje borbe širom Republike Srpske.

Brigada se krajem rata, našla i na udaru NATO pakta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Trivićka i Šarović žive u virtuelnom svijetu

Reagovanje SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Gradski odbor SNSD Bijeljina izražava ozbiljnu zabrinutost da su i Mirko Šarović i...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...