Garda „Panteri“ danas u Bijeljini obilježila 31 godinu od formiranja jedinice (foto)

Datum:

Share post:

Udruženje Garda „Panteri“ danas je u Bijeljini obilježila 31 godina od formiranja jedinice Vojske Republike Srpske odavanjem počasti za 101 poginulog borca i izložbom fotografija o slavnom ratnom putu jedinice koja nosi najviša odlikovanja, kao i veliki broj njenih boraca.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Radan Ostojić istakao je da je Bijeljina prepoznatljiva po „Gardi Panteri“ koja je imala ogromne uspjehe i velike zasluge za odbranu Republike, s obzirom da su njeni pripadnici izvodili borbene zadatke na svim ratištima.

„Garda „Panteri“ je imala svoje „vatreno krštenje“ na ratištu u Brčkom gdje zajedno sa jedinicima koje su djelovale u Brčkom uspjela da oslobodi grad i stvari vezu istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske. Kolike je zasluge imala garda „Panteri“ govori i činjenica koliko je bilo ranjenih i poginulih boraca, broj boraca koji je prošao kroz ovu ratnu jedinicu. Rijetke su bile jedinice da su i komadanti ginuli, a u gardi „Panteri“ je to bio pokojni komadant Panter, kao komadant ratne jedinice. Jedinstvo i sloga stvorili su Republiku Srpsku i krasili nas od 1992. do 1995. godine, kada smo ratovali bez ikakvih unutrašnjih podjela“, rekao je Ostojić, te dodao da se to jedinstvo i slogu moraju vratiti i danas, kako bi sačuvali Republiku Srpsku i njene nadležnosti.

Ostojić je istakao da je VRS bila odbrambena vojska, a ne agresorska.

Ljubiša Lazić, ratni načelnik štaba i posljednji ratni komandant „Garde Panteri“ rekao je da su svi zajedno ponosni na ratni put i osvojene bitke.

 „Naša brigada je prošla sva važnija ratišta na prostoru Republike Srpkse, odlikovana je odrenom Nemanjića i Karađorđevom zvijezdom drugog reda, što su najveća vojna priznanja koje je mogla da dobije jedna vojna brigada. U našoj brigadi je poginuo 101 čovjek, 27 starješina i 74 vojnika, a kroz jedinicu je prošlo više od 2.600 vojnika“, rekao je Lazić.

Radoslav Ostojić, savjetnik Gradonačelnika Grada Bijeljina, rekao je da garda „Panteri“ predstavlja jednu od najboljih brigada u VRS koja je izvojevala velike pobjede širom ratišta u Republici Srpskoj, te oslobodila mnoge srpske krajeve.

Kćerka poginulog borca, Mira Jovanović, diplomirani ekonomista,  istakla je da veterani nisu zaboravili porodice svojih poginulih saboraca, da svake godine obilježavaju značajne godišnjice i čuvaju sjećanje na heroje.

Bojan Savić, sin pokojnog Ljubiše Savića Mauzera, rekao je da su svi potomci boraca i poginulih boraca garde „Panteri“ izuzetno ponosni na njih, jer su oživjeli viteški duh srpstva i utabali su put kojim će ići mladi naraštaji.

„Mi kao potomci treba da idemo tim putem u narednom periodu. Taj put za nas je veoma jasan, to je njegovanje tradicije i sjećanje kulture pripadnosti srpskom narodu, kao i borba za očuvanje onoga za šta su se oni boril. U ovom trenutku kada diraju imovinu Republike Srpske, mi treba da stojimo ujedinjeni oko tih ključnih pitanja i to je ono na čemu ćemo mi kao potomci najviše da radimo“, rekao je Savić.

Parastos poginulim i umrlim borcima „Garde Panteri“ služen je u Crkvi Svetog Đorđa, a vijence su na centralnom spomeniku braniocima položile delegacije udruženja proisteklih iz rata, gradskih vlasti, Ministarstva unutrašnjih poslova i Trećeg (Republika Srpska) puka.

U Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ otvorena je i izložba ratnih fotografija o „Gardi Panteri“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

USVOJEN Izborni zakon Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na Trinaestoj posebnoj sjednici Izborni zakon Republike Srpske. Za Izborni zakon glasao je...

Na današnji dan prije 32 godine ODBRANJENA vojna fabrika „Pretis“

Iz Udruženja građana boraca i njihovih potomaka Treće sarajevske brigade VRS izdato je saopštenje o istorijskim događajima iz...

PETROVIĆ: Regulacioni planovi Bijeljine na javnoj raspravi – privredni razvoj se nastavlja (foto)

Danas je u Gradskoj upravi održan sastanak na temu izrade regulacionih planova „Agro-tržni centar“ i „Industrijska zona 4“...

ALEKSANDAR ĐURĐEVIĆ: Srpska zvala, narod se odazvao – ne priznajemo nikakve lažne rezolucije (foto)

Republika srpska zvala, narod se odazvao - sa veličanstvenog skupa poručeno: ne priznajemo nikakve lažne rezolucije Oko 50 000...