Udruženje Garda „Panteri“ danas je u Bijeljini obilježila 31 godina od formiranja jedinice Vojske Republike Srpske odavanjem počasti za 101 poginulog borca i izložbom fotografija o slavnom ratnom putu jedinice koja nosi najviša odlikovanja, kao i veliki broj njenih boraca.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Radan Ostojić istakao je da je Bijeljina prepoznatljiva po „Gardi Panteri“ koja je imala ogromne uspjehe i velike zasluge za odbranu Republike, s obzirom da su njeni pripadnici izvodili borbene zadatke na svim ratištima.

„Garda „Panteri“ je imala svoje „vatreno krštenje“ na ratištu u Brčkom gdje zajedno sa jedinicima koje su djelovale u Brčkom uspjela da oslobodi grad i stvari vezu istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske. Kolike je zasluge imala garda „Panteri“ govori i činjenica koliko je bilo ranjenih i poginulih boraca, broj boraca koji je prošao kroz ovu ratnu jedinicu. Rijetke su bile jedinice da su i komadanti ginuli, a u gardi „Panteri“ je to bio pokojni komadant Panter, kao komadant ratne jedinice. Jedinstvo i sloga stvorili su Republiku Srpsku i krasili nas od 1992. do 1995. godine, kada smo ratovali bez ikakvih unutrašnjih podjela“, rekao je Ostojić, te dodao da se to jedinstvo i slogu moraju vratiti i danas, kako bi sačuvali Republiku Srpsku i njene nadležnosti.

Ostojić je istakao da je VRS bila odbrambena vojska, a ne agresorska.

Ljubiša Lazić, ratni načelnik štaba i posljednji ratni komandant „Garde Panteri“ rekao je da su svi zajedno ponosni na ratni put i osvojene bitke.

 „Naša brigada je prošla sva važnija ratišta na prostoru Republike Srpkse, odlikovana je odrenom Nemanjića i Karađorđevom zvijezdom drugog reda, što su najveća vojna priznanja koje je mogla da dobije jedna vojna brigada. U našoj brigadi je poginuo 101 čovjek, 27 starješina i 74 vojnika, a kroz jedinicu je prošlo više od 2.600 vojnika“, rekao je Lazić.

Radoslav Ostojić, savjetnik Gradonačelnika Grada Bijeljina, rekao je da garda „Panteri“ predstavlja jednu od najboljih brigada u VRS koja je izvojevala velike pobjede širom ratišta u Republici Srpskoj, te oslobodila mnoge srpske krajeve.

Kćerka poginulog borca, Mira Jovanović, diplomirani ekonomista,  istakla je da veterani nisu zaboravili porodice svojih poginulih saboraca, da svake godine obilježavaju značajne godišnjice i čuvaju sjećanje na heroje.

Bojan Savić, sin pokojnog Ljubiše Savića Mauzera, rekao je da su svi potomci boraca i poginulih boraca garde „Panteri“ izuzetno ponosni na njih, jer su oživjeli viteški duh srpstva i utabali su put kojim će ići mladi naraštaji.

„Mi kao potomci treba da idemo tim putem u narednom periodu. Taj put za nas je veoma jasan, to je njegovanje tradicije i sjećanje kulture pripadnosti srpskom narodu, kao i borba za očuvanje onoga za šta su se oni boril. U ovom trenutku kada diraju imovinu Republike Srpske, mi treba da stojimo ujedinjeni oko tih ključnih pitanja i to je ono na čemu ćemo mi kao potomci najviše da radimo“, rekao je Savić.

Parastos poginulim i umrlim borcima „Garde Panteri“ služen je u Crkvi Svetog Đorđa, a vijence su na centralnom spomeniku braniocima položile delegacije udruženja proisteklih iz rata, gradskih vlasti, Ministarstva unutrašnjih poslova i Trećeg (Republika Srpska) puka.

U Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ otvorena je i izložba ratnih fotografija o „Gardi Panteri“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име