FZO RS popustio: Od aprila moguć izbor pelena uz doplatu

Datum:

Share post:

Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS, koji koriste pelene za djecu i odrasle, od aprila će umjesto 60 imati pravo na 80 pelena mjesečno, saopšteno je iz Fonda.

Iz Fonda dodaju da je ovo “povećanje prava omogućeno zahvaljujući tenderskoj nabavci pelena”.

Novost je i to što će korisnici pelena od idućeg mjeseca moći da, uz doplatu, kupe i kvalitetnije pelene od onih koje im fond nudi na recept.

– Fond će priznavati cijenu pelena za odrasle u visini od 0,68 KM, a za djecu 0,45 KM, dok će osiguranici imati i mogućnost doplate ukoliko žele skuplju pelenu – navodi se u saopštenju.

TESTNA REKLAMA

Ovo je dogovoreno na današnjem sastanku rukovodstva FZO RS i predstavnika desetak udruženja pacijenata.

Ovim je, bar privremeno, stavljena tačka na aferu “Pelene”, koja već dva mjeseca potresa Srpsku. Naime, od Nove godine, na osnovu novog pravilnika i centralizovanih nabavki, 1.209 najtežih bolesnika i osoba sa invaliditetom u RS, među kojima je 89 djece, dobijaju na recept skoro beskorisne tanke pelene uvezene iz Albanije i Italije.  Zbog ovog problema mnogima od njih je bilo dodatno ugroženo zdravlje.

Nakon današnjeg dogovora ovaj problem je riješen, bar djelimično, ali korisnici ukazuju da su ipak, i nakon ovog “ustupka” na neki način na gubitku, jer im Fond, u slučaju zamjene pelena priznaje manje troškova nego lani, kada je priznata cijena pelene za odrasle bila 87 pfeniga po komadu bez PDV-a, što je za skoro 20 pfeniga manje nego sada.

Dobra vijest je da će i odrasli korisnici i djeca imati pravo na više pelena. Kad se sve sabere i podvuče crta, odrasli korisnici će imati skoro ista prava kao lani; u toku prošle godine su mjesečno imali pravo na ukupno 52 KM za pelene, dok je sada taj mjesečni iznos oko 54 marke.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...