Funkcioner HDZ BiH Bariša Čolak: RS je ustavna kategorija

Datum:

Share post:

Visoki funkcioner HDZ-a BiH Bariša Čolak rekao je da Ustavni sud BiH dužan da štiti Ustav BiH u kojem je jasno navedeno da je Republika Srpska ustavna katagorija.

Komentarišući najavu SDA da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti naziva Republika Srpska, Čolak je naveo da to nema nikakvu šansu da uspije.

„U Ustavu jasno stoji da je BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, i ne vidim nikakvu pravnu mogućnost da ta inicijativa dobije podršku pred Ustavnim sudom BiH“, rekao je Čolak za „Glas Srpske“.

On je dodao da je „najvjerovatnije da se o toj inicijativi govori kako bi se zauzele bolje pozicije prilikom konstituisanja vlasti“, te naglasio da je „očigledno da postoji razlog zašto se baš sada najavljuje“.

TESTNA REKLAMA

„Mislim da nije pametno dizati tenzije dodatno i u ovako turbulentnoj situaciji u BiH. U prvom redu nije odgovorno. Ne vidim nikakav plus u takvoj inicijativi, a minusa je bezbroj“, rekao je Čolak, koji je i bivši ministar pravde u Savjetu ministara.

Prema njegovim riječima, Ustav BiH svako može mijenjati, ali se to čini u parlamentu BiH i sa dvotrećinskom većinom.

„U BiH svi znamo da za bezazlenije promjene Ustava BiH nije postojala većina“, naveo je Čolak.

SDA je saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Izvor: n1info.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: 11. “Dani povrća“ u Gornjem Crnjelovu (foto)

Danas su u Gornjem Crnjelovu organizovani 11. po redu Dani povrća. Ove godine na manifestaciji je svoje povrće,...

Borbelj i Olivera Jevtić pobjednici Atletske trke “Ugljevik 2022“

Pobjednici Sedme atletske trke "Ugljevik 2022" koja je održana sinoć su Đuro Borbelj i Olivera Jevtić iz Srbije. Trka...

Danas počinje Velikogospojinski post – SPC se priprema za praznik Uspenija Presvete Bogorodice

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenija Presvete Bogorodice - Velike...

Google ima sjajne vijesti za gejmere

Tokom ove nedjelje Google je počeo sa isporukom funkcije, koja će gejmerima omogućiti da igre iz clouda pokrenu...