Francuzi zanimljivim propisima destimulišu i kažnjavaju vozače koji su sami u automobilu

Datum:

Share post:

Putnici u Francusku bi trebalo da znaju da, ukoliko su jedini putnik u automobilu, mogu biti lišeni mogućnosti upotrebe svih saobraćajnih traka na izvesnim delovima putne infrastrukture te države. Prekršioci mogu očekivati da budu kažnjeni. Vlasti takođe postavljaju i odgovarajuće saobraćajne znakove.

Radarski sistemi koji će uskoro početi da rade na prometnom autoputu, tačnije delom istog koji prolazi u blizini Strazbura, kao i na autoputevima u pet drugih francuskih gradova više neće isključivo pratiti brzinu kretanja automobila. Sisteme će aktivirati i vozači koji su sami u automobilu i nepropisno koriste levu traku, koja je rezervisana za automobile sa najmanje dva putnika tokom špica. Traka je otvorena i za električne automobile sa zelenom francuskom ekološkom značkom, bez obzira na broj osoba u vozilu.

Novi saobraćajni znak stiže kao beli dijamant na plavoj pozadini i odnosi se na novouvedeni propis. Svako ko ignoriše ovaj znak, mora biti svestan da može očekivati kaznu u visini od 135 evra. Prema saznanjima tamošnjeg Ministarstva za zaštitu životne sredine Pariza, ugrožen je propis, koji je policija do sada sporadično proveravala, jer se toliko često zanemaruje. Naime, očekivani uspeh odvojenih traka – odnosno želja da automobilom brže stigžete na odredište kada je više osoba u njemu i to tokm špica ne daje očekivane efekte.

Kamere za merenje brzine kretanja vozila mogu otkriti da li se jedna ili više osoba vozi u automobilu. Iznad svega, ministarstvo očekuje da će odvojene trake koje su ustoličene kroz propise rezultirati smanjenom emisijom zagađujućih materija.

Cilj je bio da se smanji broj putnika koji putuju u grad sami u svojim kolima, rekla je portparolka Strazbura Laura Martin. Trenutno se 37,5 odsto svih putovanja u gradu obavlja automobilom. U proseku, u automobilu se nalaze  1,4 osobe.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: autorepublika.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Svečano otvaranje košarkaškog terena na stadionu Radnika

U sklopu stadiona Radnik u Bijeljini obnovljen je i stavljen u upotrebu za našu djecu i omladinu sportski...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...