Fotografije Mitra Simića iz Bijeljine

Datum:

Share post:

Dokumentarne fotografije Mitra Simikića (32) iz Bijeljine nedavno su predstavljene na Prvoj retrospektivnoj izložbi bosanskohercegovačke fotografije, kao dio projekta Foto Galerije Jelićeva.

Sam autor kaže da je cilj ove izložbe, na kojoj su se pojavile i njegove fotografije, objedinjavanje i predstavljanje bosanskohercegovačkih fotografa i fotografija koje su dostigle jednu evoluciju u vremenu.

-Za sve nas, koji se bavimo  umjetničkom i dokumentarnom fotografijom, od velike je važnosti pripadnost nekom esnafu, udruženju, ,,zajednici fotografa”, koja će nas voditi ka usavršavanju okvira fotografskog medija, promovisati nove perspektive i otvarati nove stranice saradnje. Sve to može samo rezultirati još većim kvalitetom i stvaranjem šansi za izlazak na svjetsko tržište fotografije”.

Posmatrajući vizuelno i likovno stanovište, kada je u pitanju fotografija koju on stvara i koju stvaraju drugi bosanskohercegovački fotografi, Simikić kaže da su se i u ovom slučaju  vrednovali  različiti postupci fotografa prema fotografskoj umjetnosti.

TESTNA REKLAMA

-Fotografija, na neki način, jeste slika, ali, ta slika nije nastala klasičnim slikarskim metodama i postupcima. Mene je kroz ovo vrijeme najviše zanimala dokumentarna fotografija, fotografija sa idejom izražavanja emocija i percepcije ljudi, okruženja i situacija. Zanimale su me foto – priče u obliku serija i dugoročnih projekata, stvarne fotografije koje istražuju društvene vrijednosti. U posljednje vrijeme sve više koristim tu, takozvanu, uličnu fotografiju, kao dokumentarnu predstavu svakodnevice. Pokušavam da rekreiram stvarnost svojim vlastitim vizuelnim jezikom”.

Simikić je Odsjek grafičkog dizajna, kao osnovne studije, završio na Akademiji umjetnosti Slobomir P univerziteta, nakon čega je u Novom Sadu upisao i završio magistarske studije na Akademiji umjetnosti. Trenutno živi i radi u Bijeljini na otvorenim fotografskim projektima, a zaposlen je u jednom onlajn šopu, kao grafički dizajner, u marketing službi.

Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...